Застрашени са гражданите, а не адвокатите, категоричен е той

„Адвокатурата и прокуратурата са равнопоставени страни в един съдебен процес. Много трудно ще има равнопоставеност, когато едната страна в процеса претърсва офиса на другата страна“. Това коментира пред БНР адв. Георги Гайдаров.

Припомняме, че след обиски в адвокатски кантори и в домовете на защитници по ключови дела, както и разлепени некролози около кантората на друг адвокат по знаково дело, от фейсбук общността на свободните адвокати реагираха с настояване пред институциите да се направи проверка и да се установи какво се случва. В телевизионно интервю заместник главният прокурор Иван Гешев обаче отправи още по-остри атаки, като каза: „Адвокатите не са недосегаеми. Те нямат имунитет от наказателно преследване и никой не би ги атакувал, ако съвестно си извършват дейността“.

В отговор на това адв. Гайдаров обясни: „Законът за адвокатурата е много ясен и той не дава недосегаемост на адвоката, но недосегаемо е правото на защита. Тук не става въпрос дали има недосегаеми лица. Ние говорим за правото на защитата и за адвокатската тайна. Ако ние нямаме ефективна правова защита, то тогава ние нямаме равнопоставен съдебен процес, т.е. ние нито сме правова държава, нито сме социална държава, нито сме държава, която спазва законите. Защитата по Закона за адвокатурата е дадена не на адвоката, а на клиента, за да може той ефективно да защити своите права“.

В предаването „Преди всички“ той подчерта, че ако има обвинение към определен адвокат, той не може да бъде повече адвокат по делото. Според него именно това е опасността:

„Ако един адвокат е неудобен за прокуратурата, което всъщност е неговата работа по закон, то тогава има една опасност – с такива действия страната да не може да използва този адвокат. Прокурорите са взаимнозаменяеми, докато при адвоката не е така – там има лично отношение между него и клиента“.

„Ние написахме едно писмо до прокуратурата, в което казахме, че има данни, че тези обиски от 19 ноември се използват с тази цел – че има злоупотреба и неспазване на закона. Обърнахме се към главния прокурор и Инспектората на ВСС. Добре – няма недосегаеми адвокати, а има ли недосегаеми съдии и прокурори. Конституцията казва, че няма, пред закона всички са равни“, коментира адвокатът и повтори настояването за проверка. Той запита:

“Адв. Негенцова – председател на Висшия адвокатски съвет, настоявала ли е за среща с главния прокурор, с председателя на Инспектората, осъществена ли е такава среща и какво са си говорили? Тук възниква много болен за нас въпрос – нашето ръководно тяло в последните години е изключително мълчаливо по всякакви въпроси. Забелязва се друг парадокс – че Висшият адвокатски съвет избягва взимане на становища по каквито и да е важни теми, още повече ако се наложи да излезе някаква критична позиция срещу властимащите в държавата или във върхушката на съдебната система. А все пак задачата на адвокатурата е да спори с тези хора, защитавайки правата на гражданите. Застрашени са гражданите, а не адвокатите”.

В случай, че въпросите, адресирани до различни институции, не получат своите отговори до края на месеца, от адвокатската общност във Фейсбук заявиха, че ще мислят за по-радикален начин да поставят проблемите си.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

 

Източник: bnr.bg

Вашият коментар