22/04/2021

Адв. Миланова: Фрапиращите нарушения срещу длъжници трябва да се разглеждат като криминални практики

Омбудсманът Мая Манолова и граждански организации внасят днес в деловодството на Народното събрание пакет от законодателни промени, които дават повече гаранции за защита правата на длъжниците

Омбудсманът Мая Манолова и граждански организации внасят днес в деловодството на Народното събрание пакет от законодателни промени за ограничаване правомощията на частните съдебни изпълнители, монополите и фирмите за бързи кредити. Това ще бъде точно „мерителна черта“, която ще покаже волята и желанието на бъдещия парламент да работи за българския гражданин, а не в защита на лобистки интереси, подчерта в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ адвокат Светла Миланова от движение „Покана за доброволно изпълнение“.
Адв. Миланова даде пример с установени фрапиращи нарушения спрямо длъжници, като подчерта, че такива случаи трябва да се разглеждат като криминални практики:
Тези случаи са добра илюстрация за това какво се случва в България чрез заповедното производство, което се е превърнало в маша за всеки, който има престъпни намерения или престъпен ум, може да се възползва от този законен инструмент да осъществи своите намерения и те да бъдат абсолютно законни. Належащо е да има промени.
Този въпрос е повдиган още през 2012 г. от предишния омбудсман за законността на заповедното производство и дали то не противоречи на Конституцията, отбеляза юристът и допълни:
Юристите, които се сблъскват със заповедното производство, виждат, че има невероятни злоупотреби и невероятни нарушения на правото на гражданите. Но сблъсквайки се с националния закон, всичко изглежда, че е наред.
 
Става въпрос за лобистки интереси. Намесени са и банките и монополите. Не просто нарушения, а това са престъпления в по-голямата част от случаите, и се вижда, че те са скрити зад една привидна законност, но в крайна сметка се вижда, че са престъпления. 
 
Ако към този момент наистина Народното събрание не обърне внимание на този изключително наболял проблем, се вижда, че просто нашето общество е разделено на политическа олигархия и обикновени граждани, а и изобщо липсва гражданско общество. 

Повече по темата може да научите от звуковия файл.

 

Източник: bnr.bg

Вашият коментар