22/04/2021

Ако ти продадат на безценица жилището заради дълг, ще можеш да заведеш дело

Всеки, който е загубил жилището си на цена поне два пъти по-ниска от пазарната – заради принудителна продажба, с която се изчиства дълг, ще може да заведе дело. Възможността е факт заради решение на Европейския съд по дело срещу Словения. Това съобщи омбудсманът Мая Манолова.

Не е нормално да нямаш достъп до книжата на съдебния изпълнител, не е нормално да не можеш да се защитиш в съдебен процес, не е нормално разноските по делото да са в пъти по-големи от обема на предмета на делото, обобщи бившият депутат от БСП ситуацията с частните съдебни изпълнители.

Според Манолова жалбите срещу частните съдебни изпълнители (ЧСИ) са се увеличили драстично от началото на годината – имало дни с по 20 жалби на ден до омбудсмана. В ефира на bTV тя благодари на всички депутати, които са прегърнали идеята за изменения в Гражданско-процесуалния кодекс, касаещи практики на ЧСИ. Манолова обяви и, че лично ангажирала премиера Бойко Борисов промените да минат на второ четене най-късно през есента, и то без особени промени.

Омбудсманът категорично заяви, че не е против длъжниците да не плащат, а е против „да се съдират още няколко кожи“ покрай дълга, против е малък дълг от например 100 лева да стане 1100 лева заради съдебни разноски, против е да се запорират всички сметки заради малък дълг. Това е шансът на Камарата на частните съдебни изпълнители да се изчистят от лоши практики, убедена е Манолова. И твърдо заяви – няма да можеш да бъдеш съден, без да си надлежно уведомен.

Мая Манолова изключи възможността заради промените различни „тарикати“ да не си плащат дълговете. И сега има давност за сметките за парно – три години, даде пример тя. Омбудсманът одобри и готвената промяна да се премахне 10-годишната абсолютна погасителна давност, защото тя всъщност важала само в отношения между физически лица.

Манолова добави и, че има подкрепа за други промени – да не може да се прехвърля собственост върху активи на клошари, за да се избегне наказателно преследване срещу истинския собственик, който например не иска да плати изработени заплати на свои служители.

 

 

Източник: © Actualno.com

Вашият коментар