Евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти Андрей Слабаков се срещна с председателя на „Сдружение на потърпевши от ЧСИ и съдебната система – Солидарност“ Ивайло Илиев.

Поводът за срещата е изслушването на 15 граждани и органзизации от България на 5 септември 2019 г. в ЕП в Брюксел. Припомняме, че Андрей Слабаков е заместник в комисията по петиции към Европейския парламент.

Петициите са свързаи с проблемите в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), незаконните действия на районните съдилища, липсата на издадени съдебни актове и тяхното връчване, което лишава длъжниците от правото на защита и справедлив процес, както и на законните действия на ЧСИ (частни съдебни изпълнители). Освен това беше поставен и въпросът, че всички институции в България, натоварени да контролират и спазват правовия ред, са запознати от години с проблемите, констатирани от прокурор Ивайло Занев от Специализирано звено „Антикорупция“, с което са известени камарата на ЧСИ и главният съдебен инспектор Теодора Тоцкова. Проблемите са не само в Софийски районен съд, но и в другите районни съдилища в страната. Поради огромните нарушения прокурорът е поискал разглеждането на всички приключили заповедни производства в странта от главния съдебен инспектор.

Писмото от сдружението „Солидарност“ за всички тези проблеми е от 2016 г., но до момента няма никакви действия. Поради всички тези причини членовете на сдружение „Солидарност“ и други граждани се обърнаха към комисията по петиции в ЕП. Всички петиционери ще присъстват лично или чрез упълномощени адвоакти, сред които са адв. Светла Миланова и адв. Владислав Янев. На изслушването ще присъства и общественият защитник Николай Колев – Босия.

Две от петициите са на гражданското сдружение „Солидарност“, една от петиции е на гражданско сдружение „Покана за доброволно изпълнение“, една – на Ивайло Илиев. Има четири подадени петиции от град Варна, на които представители ще бъдат адв. Светослав Спасов, адв. Николай Почев, адв. Милена Димитрова. Ще бъде разгледана петицията  и на адв. Десислава Филипова и адв. Веска Волева. И другата част са на Елица Василева, Марияна Илиева, Здравка Хаджигеоргиева и Завен Астадуров.

Евродепутатът Андрей Слабаков заяви пред Ивайло Илиев, че с каквото може да бъде полезен, в качеството си на заместник в комисията по петиции към Европейския парламент, ще го направи.

 

Източник: vmro.bg

Вашият коментар