22/04/2021

Арестуваха служител на „Микрокредит“ за заплахи и изнудване

Срещу Николай Кадийски от Пазарджик имало жалби от 6 клиенти на компанията

36-годишният служител на фирмата за бързи кредити „Микрокредит“ АД Николай Кадийски е бил арестуван по разпореждане на прокуратурата, след като шестима клиенти на дружеството се оплакали от изнудване с бруталност и агресия от негова страна. Най-драстичният казус, за който „Монитор“ разказа през миналата седмица беше на 27-годишния клиент Християн Георгиев от Търговище. Според жалба на Георгиев до полицията заради просрочени вноски – негови и на бременната му жена бил бит в търговищкия офис на „Микрокредит“ от три лица, сред които и Николай Кадийски, служител на компанията от Южна България.
„Те излязоха, а един едър брадясал мъж, леко плешив, на ок. 40 години ми каза: На какъв се правиш, бе, защо бавиш вноските, аз съм шефа, искам си парите!“. – пише в жалбата до полицията. Християн имал борч от 3000 лева, жена му 2500 и двамата били закъснели плащането на редовната вноска с 2-3 седмици. Носел хиляда лева за вноски, извадил ги и ги подал. Брадясалият обаче се развикал, че пари дължат и майка му и баба му и започнал да му бие шамари. В стаята влезли още трима мъже и всички започнали да бият Християн. „Удряха ме всички, предимно го главата и отпред, и отзад, и ме псуваха: Ще ти е… майката, на какъв се правиш, ще бръкнем на жена ти и ще ти пратим бебето в колет!“ – предава в жалбата си до полицията думите на биячите Християн. Съпругата му Теолина била бременна в 5-ия месец.
Не е известно какви са причините за внезапна наказателна акция в Търговище, но само на 11 и 12 декември на тормоз и изнудване със същата бруталност и агресия били подложени общо 5 лица. Някои от тях били търсени на работните им места в болницата и в здравната каса, част от заплахите били придружени със закана за убийство и причиняване на лека телесна повреда. Полиция е иззела записите от охранителни камери в района на болницата и РЗОК в Търговище.
След първоначалното задържане за 72 часа в петък късно вечерта Районнийт съд в Търговище наложил на Кадийски постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“. В продължение на няколко дни пресаташето на „Микрокредит“ АД Александра Попова отклоняваше въпроса дали цитираните в жалбата на Християн Георгиев лица имат трудови правоотношения с компанията. Според говорителя на Апелативната прокуратура във Варна Илка Катрева Николай работел във фирма за отпускане на бързи кредити. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 213а от НК, коментираха още от обвинението.
Източник: monitor.bg

Вашият коментар