Не може да има стабилна държава при финансово нестабилни граждани, това е илюзия, категорична е Мая Манолова

 

“Проблемът със свръхзадлъжнялостта е проблем не само на хората и техните семейства, но и на кредиторите, на обществото, държавата, дори на фиска. Тези проблеми бутат хората, образно казано, към сивата икономика и емиграция. Те са комплексни и трябва да се търсят решения”, заяви омбудсманът Мая Манолова пред БНТ.

Статистиката сочи, че над 12% от кредитите у нас попадат в графата “лоши кредити”. Според Манолова, основна причина за това е цикличният характер на икономиката, както и свръхразвитият пазар на кредитни услуги.

“Една от причините е и българското законодателство, което превръща българския гражданин в най-беззащитното лице. Няма защита за предприемчивия гражданин, който е поел риска да започне икономическа дейност, което е огромен проблем за обществото. Не предприемем ли законопроект за личния фалит, ние убиваме предприемчивостта на младите хора. Не може да има стабилна държава при финансово нестабилни граждани, това е илюзия”,категорична е Манолова.

По повод изготвения законопроект за личния фалит, омбудсманът обясни, че преди това е направено европейско сравнително правно проучване за това как в отделните държави са изписани тези закони и как функционират. “Направихме проучване какви са нагласите на българските граждани за това законодателство. След това изготвихме концепция за основните въпроси по тази тема. Заедно с моя екип и магистрати от Софийския районен съд изписахме текстовете, които представихме вчера. Тази тема не е нова за никоя от българските институции. Този закон ще превъзпита банките, финансовите институции, че те не могат да те бутат в ъгъла и да ти вземат въздуха”, допълни Манолова.

Според нея, политическата подкрепа за законопроекта ще бъде изключително трудна задача. “Депутатите се разсейват, когато става дума за теми, по които има сериозни икономически интереси, когато има разлом между интересите на гражданите и финансово и икономически силните. Затова аз ще насоча своите усилия да обясня на тези субекти, че това е и в техен интерес, че законът няма да пази недобросъвестните”.

Омбудсманът коментира и ветото върху Закона за Черноморското крайбрежие, като заяви, че е съгласна с мотивите на президента. “Изключително несправедливо е за безобразията по Черноморското крайбрежие да бъдат нарочени едни общности, които са се борили срещу бетонирането на плажовете. Надявам се, че депутатите ще се вслушат в тези аргументи. Аз ще съм готова с конституционна жалба и ако ветото бъде отхвърлено, ще я подам в съда”, категорична е Манолова.

Източник: legalworld.bg

Вашият коментар