Задържани са 10 души, от които 4 са с повдигнато обвинение, а останалите са в ареста за 24 часа

Бившият нотариус Борис Янков, който е с отнети права, помогнал на група имотни измамници да отмъкнат 23 жилища на психично болни и самотни, възрастни хора. Това съобщи по време на брифинг директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев във връзка с разбита при съвместна операция на Специализираната прокуратура и столичната полиция.

“Преди около 7-8 месеца е постъпила оперативна информация за неправомерно придобиване на имоти, конкретно става въпрос за 23 имота на територията на Столична община, които са придобивани чрез неистински документи. В престъпната група е участвал и бивш нотариус с инициали Б. Я., който ги е подпомагал чисто интелектуално, т.е. консултирал ги е по документите и при кой нотариус да отидат, за да минат тези сделки”, обясни ст. Комисар Хаджиев и допълни, че жертвите на измамниците са били основно хора, които са по-лесни за манипулация.

“Другите участници от групата са сериозен криминален контингент. Част от пострадалите са самотно живущи хора и такива с психически проблеми, които лесно могат да бъдат манипулирани или рядко поддържат връзка с роднините си. Членове на групата са осъществявали контакти с тях и са ги карали да им подписват пълномощни, които после са използвали за прехвърляне на техни недвижими имоти, които потърпевшите са загубвали”, обясни още Хаджиев.

По случая са задържани 10 души, от които 4 са с повдигнато обвинение, а останалите 6 са в ареста с полицейска мярка за 24 часа. Обвинените за участие в групата са Георги Янев – ръководител и Борис Янков, Любомир Янев и Емил Янев, сочени за нейни членове.

Схемите за отнемане на имотите били няколко. Една била чрез подпис на празен лист или пълномощни, с които жертвите да бъдат представлявани пред нотариус. В други случаи задържаните заблуждавали нотариус при сделки като набирали свидетели, които да удостоверят, че разследваните владеели повече от 10 години имота. Третата схема била със саморъчно написани завещания. За да прикрият престъпленията, обвинените прехвърляли откраднатите апартаменти на свои близки, роднини или фирми.

По първоначални данни става въпрос за имоти с обща стойност над 300 000 лева, но към момента се чака оценителна експертиза. След претърсвания и изземвания у задържаните са открити голям брой доказателства – нотариални актове, пълномощни и др. документи. Прокуратурата е поискала за четиримата задържани да бъде определена мярка постоянен арест и предстои те да бъдат изправени пред Специализирания наказателен съд.

Източник: legalworld.bg

Вашият коментар