Министър-председателят Бойко Борисов даде пълната си подкрепа за законопроектите, внесени в Народното събрание от омбудсмана Мая Манолова, чиято цел е да се прекрати т. нар. “модерно робство” и да се ограничат правомощията на частните съдебни изпълнители, съобщиха от правителството.

Двамата са се обединили “около необходимостта от допълнителни законодателни мерки за защита на трудовите и социалните права на работещите, както и на равнопоставеност на гражданите спрямо частните съдебни изпълнители, банките и монополите в граждански процес”.

В парламента Манолова направи изявление заедно с шефа на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). Сред предложенията на Манолова са за разширяването на правомощията на Главна инспекция на труда, за създаване на бърза писта за работниците да се снабдяват с изпълнителен лист срещу некоректните работодатели, за забрана в обществени поръчки да участват фирми, които не са платили на персонала. Манолова каза, че и е омръзнало депутатите да и отхвърлят законовите промени, които целят ограничението на издевателствата на частните съдебни изпълнители и неизплатените заплати на работници от фирми, прехвърлени на клошари, поради което видяла в министър-председателя последен шанс.

Източник: © Actualno.com

Вашият коментар