Варненци, смазани от действията на банки, частни съдебни изпълнители и съдебната система, пожелаха да излязат с лицата си и да споделят своята участ с надеждата, че давайки гласност чрез Varna24.bg на кошмара, в който живеят години наред, ще получат внимание от институциите и ще получат обективност и справедливост при разглеждане на техните случаи. За два от тях вече ви информирахме, а сега можете да научите от “извора“ подробности.

Припомняме, че Иван тегли ипотечен кредит през 2008 г. След известно време без да го информира банката вдига двойно вноските по кредита и те стигат до 800-900 лв. месечно. Семейството се вижда в чудо да плаща. Следват редица споразумения и подписване на анекси. Междувременно банката променя и падежната дата по кредита, с което затруднява още повече хората да си внасят парите навреме. Следват наказателни лихви и блокиране на сметките. В един момент семейството вече е в тотален финансов колапс и спира да плаща. Половин година живее без ток. Следват съдебни дела от страна на банката и даването на случая на колекторска фирма, където обаче не се вписва ипотеката, а само дългът. От там случаят минава към частен съдебен изпълнител, който прави публична продан на жилището, което е единствено и предвид факта, че не е прехвърлена ипотеката, е несеквестируемо. Въпреки това съдебната изпълнителка продава на трети търг апартамента на силно занижена цена и от тогава следват нескончаеми атаки към семейството да освободи дома си, за да бъде въведен във владение новият собственик. В това време Иван и Николинка пускат жалба след жалба до съда, които остават “глас в пустиня“, сезират и Съда в Страсбург, но атаките продължават и хората живеят в ад, очаквайки всеки момент да останат на улицата.

В драмата на Емил  също са замесени банка и частен съдебен изпълнител. През 2008 г. той също тегли кредит. Плаща редовно вноските си до момента, в който банката изпразва сметките му и източва всичките налични 10 000 лв. с мотива, че се застрахова срещу вземанията си. Парите в случая са служебни на фирмата, която варненецът има.  Така той остава без оборотни средства и възможност да се труди и добива доходи, с които да погасява дългът си. Въпреки, че кредитът не е теглен срещу ипотека на имот, следват изпълнителни дела и продан на апартамента му. При създалата си е ситуация, в която има трима собственици на жилището, се намесва дори 11-годишният му син.  Въпреки огромните усилия, които човекът полага, на финала семейството остава на улицата.

За семейство Котенко, също ви разказахме. В техният случай пък, хората помагат на “приятел“ като му предоставят жилището си за ипотекиране, за да изтегли той кредит. Приятелят, банков служител по това време, се оказва мошеник, тегли парите, връща стари свои кредити, усвоява останалата част от заема и изчезва. Като оставя семейството да плаща дълговете му, за да не загуби единственото си жилище. Така Боряна и Виктор Котенко от години плащат за грешката си да се доверят и помогнат като погасяват чуждия кредит с цената на много нерви и стрес, за да не оставят двете си близначета на улицата.

Случаите си приличат по това колко безсилен може да се окаже всеки от нас, ако попадне в сходна ситуация, в която нито съд, нито прокуратура защитават потърпевшите.

Подробности вижте в прикаченото видео!

 

Източник: varna24.bg

Вашият коментар