22/04/2021

Граждани готвят протести срещу произвола на ЧСИ-тата

Hand of young adult pointing elderly person where to sign

Потърпевши излизат на протест срещу часните съдебни изпълнители (ЧСИ). Това стана ясно по време на пресконференция на ГД „Покана за доброволно изпълнение“ на тема „Произволът на съд, ЧСИ, банки, лихвари и монополисти„.

Пресконференцията започна със скандал, като се стигна до блъскане и дори до юмруци. Това наложи намесата на охраната и един от гостите на пресконференцията – Чавдар Янев, който бе дошъл с жена си, да напусне пресконференцията.
„На някои хора не им изнася, че няма да са в обективите на камерите“, коментира грозната случка юристът Петя Георгиева. По думите й, въпросното лице Чавдар Янев и съпругата му водят дело срещу „Топлофикация“, което е спечелено на три инстанции относно запор върху сградата, в която живеят. Георгиева изтъкна, че не могат да разберат, че имаме обща кауза.

От гражданската организация обявиха, че стартират серия от протести.

Нямаме връзка с никакви партии, нямаме намерение да участваме във властта и не получаваме пари от никакви организации“, обяви Ивайло Илиев, председател на ГД „Покана за доброволно изпълнение“. Той допълни, че дори не са регистрирани официално в съда.

Някой трябва да каже, че царят е гол, изтъкна Илиев и посочи, че „съдебната ни система е превърната в една маша, която мародерства над всички българи и техните семейства, без изключение“. Нарушени били основни права.

Самият той е човек, който е получил заем, но нито ги е окрал, нито е измамил съда, банките и всички други институции. „Получил съм кредитите, във връзка с бизнеса, който развивам“, обясни Илиев и допълни, че от 2010 г. се бори да получи справедлив съдебен процес.

„Бях принуден да напусна единствено жилище“, сподели той. По думите му, това е частен случай, но след като се случва масово в страната и са продадени над 150 000 жилища на други потърпевши, означавало, че това може да се нарече масов геноцид.

Действа се като организирана престъпна група, с участието на огромен брой съдии, прокурори, ЧСИ и институции“, коментира Илиев. Той обясни, че т.нар. заповедно производство е в глава „Изпълнителен процес“ и всеки трябва да си зададе въпроса как се пристъпва към изпълнение, без преди това да има справдлив процес.

Илиев изтъкна, че е подал жалба до еврокомисаря по правосъдието, сезирал е ВСС, ВКС, Правосъдбото министерство, МВР и няма институция, която да не е запозната.

„Проблемът е огромен и ние търсим неговото разрешение по законен път и с протестни действия, в рамките на закона, а не със саморазправи“, коментира още Илиев. Затова в 18:00 ч. Протест ще има в София пред Съдебнатта палата. В Пловдив също се готви протест, който ще е пред районния съд.

„90% от случващото се в съдилищата е противозаконно„, изтъкна юристът Петя Георгиева. По думите й е масова практика делата да завършват с невлезли в сила решения, а успоредно с това – с излезли изпълнителни решения, които действат спрямо дадени лица.

„Към днешна дата обществото ни страда от сериозен дефицит на справедливост, морал“, заяви адвокат Светла Миланова. По думите й справедливостта и хуманността са стигнали ръба на санитарния минимум и това се усеща в правосъдната ни система.

Миланова изтъкна данни, според които българският гражданин има 15% доверие в съдебната система и 6% доверие в прокуратурата.

Тя обърна внимание на това, че има много свободна интерпретация при заповедното производство и то се отдалечава сериозно от разпоредбите на закона. По думите й заповедното производство се е превърнало в Кутията на Пандора и всеки с користни цели може да го ползва. Злоупотребява се с права и справедливост, посочи Миланова. Тя подчерта, че не може да си позволим 21 век да се изхвърлят хора на улицата само заради това заповедно производство.

Юристът констатира и институционалното безхаберие.

Източник: news.bg

Вашият коментар