22/04/2021

Граждани излизат на протест, искат промяна на ГПК

Над 3 млн. българи са потърпевши от заповедното производство, с което се отнема имущество от длъжници

Две граждански сдружения призовават на протест в сряда, 20 февруари, пред Министерството на правосъдието (МП) с искане за спешна промяна на заповедното законодателството, разписано в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), което не съответства на европейските разпоредби. Това заявиха вчера представители на Гражданското движение „Покана за доброволно изпълнение“ и Сдружение на потърпевшите от частните съдебни изпълнители и съдебната система „Солидарност“.

В края на януари ЕК изпрати писмо, в което настоя България спешно да синхронизира националното си законодателство с правото на ЕС. Става въпрос за това финансови институции и компании да не могат автоматично да вадят изпълнителен лист срещу длъжниците си без проверка от страна на съда има ли в договорите им за кредит неравноправни клаузи. Родното законодателство не е в синхрон с практиката на съда в Люксембург, който категорично се е произнесъл, че националните съдилища са длъжни да следят служебно за неравноправни клаузи в договорите с потребители, дори ако самият потребител не повдигне въпроса. Неравноправни са клаузите, които не са индивидуално договорени, а са например част от общи условия и поставят потребителя в неизгодно положение. Някои от родните съдилища правят такава служебна проверка, а други не. Така се стига до запор на заплата или продажба на имот на кредитополучател, например след вдигната едностранно и незаконосъобразно лихва, за която клиентът понякога дори не е разбрал. В такива случаи е много трудно да се спре започналото изпълнително производство от частен съдебен изпълнител.

Ако до два месеца обаче страната не даде на Брюксел задоволителен отговор по въпроса, ЕК ще вземе мотивирано становище, което е следващата официална стъпка към наказателна процедура и към дело пред Съда на ЕС. Ако не се направи нищо, България ще бъде осъдена на глоба и накрая гражданите ще плащат за това, заяви адв. Светла Миланова. Ако това се случи обаче, от организациите настояват глобата да бъде платена от правителството и НС.

От сдруженията призоваха утре гражданите масово да подадат жалби срещу частните съдебни изпълнители, като копия от тях ще бъдат изпратени на ЕК. Нашето искане до министъра на правосъдието е да се направи проверка на всяко 50-то дело при частен съдебен изпълнител (изпълнителните дела са над 2 млн.), като това ще покаже, че те действат без възлагане от съда и така са лишили длъжниците от право на възражение до съда, заяви Ивайло Илиев от Сдружението на потърпевшите от частните съдебни изпълнители и съдебната система. Според него над 90% от изпълнителните дела по чл. 417 от ГПК са незаконно образувани и незаконно водени. Илиев заяви, че заповедното производство у нас се е превърнало в бич и от него са потърпевши над 3 млн. българи. За последните 8 г. български граждани са били лишавани от собственост и са поставяни в унизително положение да нямат собствени жилища, защото правителството и НС не са привели българското право в съответствие с разпоредбите на ЕС, заявиха от организациите.

 

Източник: duma.bg

Вашият коментар