23/04/2021

Делата при частни съдебни изпълнители намалели с 20%

От Камарата на частните съдебни изпълнители предлагат поредица от законодателни промени, които да балансират длъжници и кредитори. От организацията остро възразиха срещу изказвания на депутати, насаждащи омраза срещу професията им.

На семинар от Камарата отчетоха 20% намаляване на броя на изпълнителните дела и сериозен ръст в продажбата на недвжими имоти от 2013 година досега. Какви са причините обясни председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев, цитиран от БНР.

„Обясняваме си го, от една страна, с някакво оживление в икономиката, защото виждаме, че на свободния пазар има увеличение на сделките, а така и с кризата с КТБ, тъй като някои хора са взели решение, че е по-добре да инвестират свободни средства в недвижими имоти. Много бихме се радвали да е се стабилизира икономиката, но чак толкова силно и смело изказване не бихме могли да направим на този етап. Това, което със сигурност можем да кажем, е, че силната тенденция на намаляване на делата при частните съдебни изпълнители означава, че ситуацията се нормализира“, каза той.

„От данните на банковата система виждаме, че една значителна част от парите, върнати по случая КТБ, бяха вложени в банки. Така че доверие има, според хората в банковата система, но очевидно, една част от тези пари, както и друга част, по-голямата, от хора, които са имали финансови възможности, са преценили, че е дошъл моментът да инвестират в пазара на недвижимите имоти, било то и заради сигурност на своите средства. С това си обясняваме ръста на продажбите“, заяви още Дичев.

Лошо е с частните съдебни изпълнители да се вдигат политически рейтинги, коментира още Дичев. Според него представените законодателни инициативи не са в полза на потребителите, както твърдят техните политически говорители, а са в полза на монополите.

Сред активните говорители срещу частните съдебни изпълнители е Мая Манолова от БСП – Лява България – със законодателни предложения, включително и за закриване на професията частен съдебен изпълнител. Периодично се включват и депутати от „Атака“ и Патриотичния фронт. Камарата на частните съдебни изпълнители е категорична, че професията им се използва за решаване на вътрешнопартийни проблеми, вместо да се търсят възможности за решаване на социално-икономическите проблеми в държавата.

 

Източник: © Actualno.com

Вашият коментар