Новият конституционен съдия отхвърли твърденията на своя предшественик Румен Ненков за политически натиск над КС

Новият конституционен съдия проф. Атанас Семов отхвърли твърденията на бившия член на Конституционния съд (КС) Румен Ненков за наличието на политически натиск върху работата над институцията. В интервю за бТВ проф. Семов бе категоричен, че не е усетил дори механизми за осъществяването на натиск. Той дори подчерта, че КС успява да наложи натиск над другите държавни институции и даде пример с промяна на законодателството от Народното събрание, след като конституционните съдии са били сезирани по даден законодателен акт.
“Конституционният съд трябва да проявява политическо разбиране, но е невъзможно да има политически натиск над Конституционния съд. В момента в съда са много големи и знакови фигури, които няма как да бъдат подложени на натиск –  бивш министър-председател (Филип Димитров – бел.ред.), бивш главен прокурор (Борис Велчев – бел. ред.), петима заместник-председатели на върховен съд, професори по право. Аз съм от два месеца и половина в съда и не само не съм усетил натиск, но не виждам и канали, които да проведат този натиск. Напротив, според мен Конституционният съд може да оказва натиск”, посочи Семов. Той опроверга и друго от твърденията на Румен Ненков, който след края на мандата обясни, че да си конституционен съдия било “голям комфорт”. “В Конституционния съд властват професионализмът и етиката”, каза Атанас Семов и подчерта, че да си конституционен съдия е преди всичко отговорност. “Конституцията е еманацията на всяка една държава. Никога не съм говорил лошо срещу Конституцията като основен закон или, че не трябва да се спазва”, каза още проф. Семов.
Конституционният съдия призова властите да уважават Конституцията и законите, за да не бъдем правова държава само по документи. Семов благодари и на президента Румен Радев, че се е спрял на него при избора на член на КС, като това е било знак към академичната общност.
Професорът коментира и приключилата проверка на прокуратурата относно работата му в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, като я определи като “спонтанна” и “стихийна”, но приключила само за един месец. Семов даде да се разбере, че не вижда политически натиск зад действията на държавното обвинение и по скоро изрази удовлетворение, че със спекулациите около създадената от него магистърска програма по Право на ЕС вече е приключено.
Проф. Семов коментира с усмивка времето, когато през 2011 г. като кандидат за президент искаше да “уволнява Бойко Борисов” (тогава премиер в първия мандат на ГЕРБ-бел.ред.) и уточни, че работата на конституционните съдии не е да уволняват, а да пазят ценностите на Конституцията.

Видеото виж ТУК!

Източник: legalworld.bg

Вашият коментар