Жалбите срещу частни съдебни изпълнители растат лавинообразно

Лавина от жалби и сигнали на пострадали от практиката на частните съдия-изпълнители (ЧСИ) заради дългове към банки, монополни дружества и фирми за бързи кредити залива приемната на омбудсмана Мая Манолова. Това стана ясно на вчерашната дискусия в приемната на обществения защитник.

Само за първите месеци на годината са получени над 530 сигнала спрямо 600 за цялата 2016 г., алармира вчера Манолова. До няколко седмици екип от експерти ще внесе в парламента промени срещу тези практики. Хората се жалват най-вече, че са осъдени, без да знаят. В други случаи задълженията са нараснали многократно в резултат на високи лихви, високи разноски, такси по съдебното изпълнение.

Сериозен проблем е и това, че за незначително задължение се стига до запор на сметки, заплати и имущество с много по-висока стойност, призна и правосъдният министър Мария Павлова. “За дълг от 1000 лв. под възбрана се оказват 2 апартамента и 2 автомобила”, възмути се тя и също изброи редица случаи на нарушения. Най-честите са незаконно връчени или изобщо невръчени призовки, прекомерни адвокатски възнаграждения или такси за самия съдия-изпълнител. В същото време от гражданските сдружения алармираха за смешни наказания – порицание и глоба от 100 лв. На дискусията обаче нямаше представители на камарата на ЧСИ и никой не коментира упреците на недоволните граждани и на министъра.

Бившият областен управител на Варна – Стоян Пасев, сега депутат от ГЕРБ, също потвърди за сериозни проблеми в морския град, където хората търсели него като юрист и представител на властта, тъй като там нямало омбудсман. Той предупреди, че се е сблъскал с нарастващ брой адвокати менте. И призова за изработването на адвокатски карти със защити, защото сега имало много фалшиви. Мнимите адвокати стигали до там, че получавали преведени от ЧСИ вземания по тяхна сметка, което било върхът на измамата.

 

Източник: legalworld.bg

Вашият коментар