19/04/2021

Желязната Лейди на пловдивската адвокатура помогна на свой колега в битка за свободата на професията!

Нейните колеги определят юридическата ѝ „захапка“ като на куче

Адвокат Зоя Тошкова е известна в Пловдив като един от най-добрите наказателни адвокати. В практиката си е имала едни от най-тежките дела, а в ръцете ѝ клиентите се чувстват сигурни. Тя е член на колегията от 1997 г., а преди това има 12 години юридически стаж. Кадър е на Софийския университет „Св.Климент Охридски“. Нейните колеги определят юридическата ѝ „захапка“ като на куче, а заради смелостта, с която се бори в съдебната зала, прозвището „Желязната лейди“, с което бе наричана известния политик Маргарет Тачер, ѝ приляга най-много, тъй като дамите наказателни адвокати са малцинство в гилдията.

В момента адв.Зоя Тошкова е заместник-председател на Адвокатската колегия в града под тепетата, а идната събота и неделя /26.01 и 27.01.2019 г./ ще се състезава в изборите за ПРЕДСЕДАТЕЛ на колегията.
Мандатът на сегашния представляващ адвокатите Стефан Левашки изтича, като Тошкова е амбицирана да оглави колегията и да подобри работата в нея.

Двамата с адв.Левашки защитаваха пред Съда в екип pro bono скитникът Любомир Данчев от Пловдив, който беше обвинен от Прокуратурата за опожаряването на Тютюневите складове в града. Тя се явява един вид опозиционер на статуквото, участвайки в инициативите на т.нар. „Свободни  адвокати“ от Фейсбук групата – ФОБА, членовете на която предлагат смели и съвременни идеи за развитието на професията и гласно протестират срещу мълчанието на Висшия адвокатски съвет.

Едно от най-интересните ѝ дела е образувано обаче срещу неин колега.

Това е известният столичен адвокат Владислав Янев, който се оказа с образувана вътрешна дисциплинарка от колегата му Чавдар Пенков – адвокат, член на съдебен състав във Висшия дисциплинарен съд към Висшия адвокатски съвет и бивш служител на структури към МВР.

Поводът за дисциплинарното производство бил, че адвокат Янев, в качеството му на адвокат, защитавал свой колега, срещу когото било повдигнато дисциплинарно обвинение, като в доказателствените си искания и пледоарията си отправял критики към съдия-докладчика Пенков, че вземал еднолични решения в процеса  без да се консултира с колегите си, което е недопустимо, тъй като съдебния състав бил от общо трима души. Заради тези действия, Янев и клиентът му многократно искали отвод на съдията Пенков, но той упорито отказвал да се отведе като накрая чел и осъдително решение срещу обвинения.

След процеса Чавдар Пенков се почувствал обиден и сезирал Софийския адвокатски съвет с искане да образуват дисциплинарно дело на адв.Владислав Янев. Както всъщност и станало.
По този повод, адв.Янев потърсил за помощ по делото срещу него адв.Зоя Тошкова и друг популярен пеналист – адв.Владимир Шейтанов.

И така, преди седмица, след около 5 часа съдебно заседание, дуото адвокати успява да убеди съставът на Софийския дисциплинарен съд да прекрати делото срещу Янев.
Оказало се, че преди да се повдигне обвинение на Янев е следвало да има процедура по помирение, тъй като става въпрос за конфликт между адвокати. Този пропуск в процедурата бил достатъчен делото срещу столичния адвокат да не продължи.

В процеса на съдебния състав е представена и практика на Съда в Страсбург по делото „Морис срещу Франция“ където се застъпва, че правото на адвоката да отправя критики срещу съдебната система, включително срещу съдии е неприкосновено, като обратното би означавало задушаване свободата на професията, която е с призвание да защитава гражданите.
Това е и една от идеите на адв.Зоя Тошкова при спечелване на изборите за шеф на пловдивската колегия – да се бори за правото на адвокатите свободно да защитават клиентите си, без да се притесняват, че словото им може да се обърне срещу тях.

Тошкова е и за модернизиране на Закона за адвокатурата, тъй като в сегашния му вид се нарушават голяма част от правата на редовите адвокати. Дисциплинарните дела срещу тях се гледат само във вътрешните за адвокатурата съдилища, без право решенията им да се обжалват пред Съд от съдебната система на България. В по-благоприятно положение обаче се оказват членовете на органите на адвокатурата, тъй като решенията по дисциплинарни дела срещу ръководните кадри се разглеждат от Върховния касационен съд, което създава неравноправие между адвокатите.

 

Източник: bnews.bg

Вашият коментар