Тя изтеглила два малки кредита, които е върнала. Само че отново я потърсили, като й обяснили, че парите не са стигнали до кредитора и трябва да ги плати отново. Така вместо 590 лв., жената върнала 5 000 лв. заедно със съдебните разноски и лихвите.

Вижте нейната история.

Наричаме жената Ваня. Тя изтеглила два кредита, които ѝ били нужни за лечение. Подписала договор с ясното съзнание, че лихвите са високи. Преценила риска и възможностите си да плаща. В един момент останала без работа, но продължила с по-малки вноски да се издължава.

Ваня: Тъй като тази фирма я няма и препродава вземането си на друга фирма, тя почва да събира вземането. И така без да знам, са извадили изпълнителен лист, дали са ме на съдия изпълнител. Почнах работа, почнаха да ми удържат от трудовото възнаграждение много голяма сума – 150 лв. Отидох в управлението си да питам каква е причината за тази сума. Те ми обясниха вземане при съдия изпълнител Асен Тонев.

Междувременно на съдия изпълнителя Асен Тонев са прекратени правомощията и задълженията ѝ отиват при друг съдия изпълнител. Ваня не знае.

Ваня: Отидох при съдия изпълнителя и казах – аз съм ги заплатила така и така при ваш колега. Да, но тъй като той е злоупотребявал, не е върнал парите на кредиторите, вие трябва да ги заплатите наново. Викам как да си търся правата, вика по никакъв начин. Или доброволно ги платете, или ще почнем опис…. Така изплатих 1400 лв. близо с всички разноски съдебни.

След известно време получила известие, че повторно трябва да плати и другият кредит от 190 лв., но междувременно сумата станала 560 лв. Казали ѝ дайте касовите бележки. Тогава тя отишла във фирмата, през която плащала сумите. Оттам отказали да ѝ дадат такъв документ, въпреки че в регистъра имало информация с обяснението, че е изтекъл тригодишният давностен срок.

Ваня: Потресена съм, защото дефакто ние нямаме никакви права в тази държава. Не можем да се сборим с тези измамници, за мене те са измамници, играят си с тези колекторски фирми, тази съдии изпълнители, по никакъв начин не можеш да ги обориш и се защитиш.

Жената вече се притеснява да не се наложи трети път да плаща вече платеното, защото се убедила, че законът не я защитава.

 

Източник: БНТ

Вашият коментар