22/04/2021

Законът за частните съдебни изпълнители бил противоконституционен

Законът за частните съдебни изпълнители е противоконституционен и не може да съществува в правното пространство, смятат от Асоциацията за защита на длъжника.

Според техни представители, частните съдебни изпълнители са незаконни. Отпаднаха промените в ГПК, таксите на ЧСИ няма да се намалят Таксите за частните съдебни изпълнители (ЧСИ) няма да бъдат намалени.

„Частните съдебни изпълнители на кое основание на Конституцията са възможни да съществуват като частни съдилища? На тях им се подчиняват всякакви държавни структури и органи, включително и полицията, включително банките, включително и службите по вписванията. Те са частни съдебни изпълнители. Когато всички тези частни съдебни изпълнители участват в една такава схема с незаконни дела да налагат възбрани и запори без да са си изпълнили основното задължение – да дадат възможност на другата страна като й връчат документите. Когато е осъдена една страна в закрито съдебно заседание, тя за първи път разбира, че е осъдена тогава, когато при нея се появи частен съдебен изпълнител. Вие можете да възразите само, ако са ви дадени документи, ако не са ви дадени документи, са ви лишили от права“, заяви Ивайло Илиев, цитиран от БНР.

От асоциацията посочиха, че частните съдебни изпълнители са в тежък конфликт на интереси по повод дарения от конкретни частните съдебни изпълнители на Софийския районен съд. Те заявиха, че ще направят „Стена на срама“ за порочните практики.

„Смятаме да изкараме там лицата и имената на хората, които дерибействат над българския народ, т.е. частните съдебни изпълнители, които влизат и в конфликт на интереси,т.е. които дават дарения към съда, което си е тотален конфликт на интереси. И съответно, след това се облагодетелстват. Там ще бъдат изкарани хората – и съдии, и ЧСИ-та и не само, естествено и законотворци, които са направили така, че днес частният съдебен изпълнител да бъде всичко и той да коли и беси“, заяви Дончо Дудев.

Представителите на Асоциацията за защита на длъжника заявиха, че Европейското законодателство е наднационално и е задължително за всички български съдебни органи. У нас това не се изпълнява.

Източник: © Actualno.com

Вашият коментар