Такса “мощност” мощно ще погълне гарсониера на пенсионерка

17 ноември 2016

Преди седмица ви разказахме за един пълен абсурд: Продава се стая от гарсониера заради дълг на пенсионерка към врачанската “Топлофикация”.

Абсурдното е, че дългът към “Топлофикация” е символичен – под 300 лв, но може да се окаже причина за продажба на имот. От топлофикационното дружество са категорични, че до крайната мярка се е стигнало след като клиентката многократно е канена да си погаси задълженията.

От няколко дни пенсионерката Надка Ангелова се опитва да проумее, че вече няма да е собственик на цяла, а на половин гарсониера във врачанския квартал “Дъбника”.

По думите й съдията е дошъл без предупреждение и заявил, че делото започва на 21 декември. Насрочен е и търг за продаване на една втора от идеалната част на жилището, а гарсониерата е оценена на 28 хил. лева.

Жената разбира, че ще се прости с едната стая от жилището си заради дело отреди две години, според което е осъдена да плати дълг към “Топлофикация” в размер на 295 лв.

Заедно с лихвите и таксите по делото сумата скочила на 730 лв. Заради нея гарсониерата на пенсионерката може да се сдобие със съсобственик. Това може да е всеки, който плати малко над 8 хил. лв. за едно от жилищните помещения.

Ако приемем, че съдия-изпълнителят продава хола на семейство Ангелови, съпрузите трябва да живеят в кухнята, но как съсобствениците ще ползват общите части и как ще влизат в жилището.

Съпругът на Надка Георги Ангелов е категоричен – който иска да купува, но ще влиза през прозореца, през вратата няма да го пусне да мине.

Радиаторите в жилището са свалени преди повече от 10 г. и дори топлата вода не се доставя от “Топлофикация”. Преходните тръби обаче остават, а заедно с тях и прословутата такса “мощност”.

“Казват ми заварено положение, това е. За какво съм се трудила цял живот и накрая сме взели една гарсониера и нея да ми я вземат. Аз се чувствам като престъпник”, споделя Надка пред bTV.

От “Топлофикация” казват, че не са направили нищо повече от това, което законът им позволява. Междувременно сметките на семейството към “Топлофикация” растат заради такса “мощност” и към ноември са 500 лв.

“Това трябва да престане тоя рекет към тоя народ, който едва си купува лекарствата и преживява на ръба”, оплаква се тя.

В съседния апартамент също живее длъжник на “Топлофикация”. Той има неплaтени сметки за близо 6 хил. лв., но домът му не се продава.

По публикацията работи: Боряна Павлова

 

Източник: dnes.bg

Вашият коментар