18/04/2021

ИВАЙЛО ИЛИЕВ. Граждани срещу произвола на ЧСИ

  • Премахване на частното съдебно изпълнение, като противоконституционно.
  • Отстраняване на корумпираните магистрати от съдебната система и замяната им с млади , амбициозни и неопетнени юристи.
  • Създаване по румънски модел работещ Антикорупционен орган с големи правомощия.
  • Тотален граждански контрол над правосъдната система и незабавна реакция от гражданските организации при скандални случаи.

По повод Деня на народните будителите искам да представя съвременен такъв. Казва се Ивайло Илиев. От него научих, че големите теми, за които постоянно говорим по телевизията и по социалните мрежи, като корупция, съдебна реформа, бежанци и ЕС, не са темите, от които се вълнува народът… Докато някой не обясни на обикновения гражданин, че именно корупцията и неработещата съдебна система водят до болката и драмите, които касаят него лично. Чак тогава народът масово почва да се интересува от борбата срещу корупцията и реформата на съдебната система.

Голяма част от населението страда от лични трагедии, за които всички знаем, обаче никой не говори. Защото всяка отделна трагедия сама по себе си е малка. Но сумарно тези лични драми, които удрят в един момент почти всяко семейство в България, са в пъти по-големи от цялата корупция и кражба в България взети заедно.

Говорим за хората, които са били жертва на абсурдите в българското здравеопазване или за тези, които са теглили един бърз кредит, примерно да се оправят именно в джунглата на здравеопазването и които не успяват да ги върнат в срок. Накрая връщат тройни суми или апартаментите им се продават.

Запознайте са с Ивайло Илиев, председател на Сдружение „Покана за доброволно изпълнение“ в защита на тези от нас, които страдаме от произвола на частния съдебен изпълнител или т.н. ЧСИ-та.

Всичко започна като лична битка. Не е тайна, че Ивайло загуби много и от инженер-бизнесмен стана по принуда самоук юрист. Със зъби и нокти  брани това, което му остана, но чудовището, с което се бори има пипала навсякъде: в съдебната система, полицията и политиката. Единственото, което може да спаси Ивайло и стотици хиляди като него, е общ фронт и лавина от жалби и протести.

Хората трябва да знаят, че по принцип много изпълнителни дела могат да бъдат съборени в съда като нищожни, но почти нито един длъжник в държавата не знае правата си. От две години Ивайло споделя по всеки възможен начин своите опит и знание. Постовете и видеата му във фейсбук се споделят десетки хиляди пъти. Очевидно болката е голяма навсякъде.

Не знам. Не съм порок, но имам предчувствие, че битката на Ивайло има потенциал да бъде неочакван, но фатален удар за ламята, която управлява страната ни вече от 3 десетилетия.

Ще видим, но със сигурност 2018 ще бъде интересна година.

Патрик Смитьойс.

Ивайло Илиев е роден през 1960 г в град Лом.

През 1981 г.  завършва висше военно училище „Васил Левски“ в град Велико Търново със специалност инженер. До 1992 г. служи като офицер в армията на град Видин в школата за шофьори. Напуска по собствено желание и започва частен бизнес. През 1996 г. се премества да живее и работи в София и влиза в бизнеса с недвижими имоти и резервни части за автомобили. От 2010 г. започват проблемите му с банките, лихварите и ЧСИ-та. Води десетки дела за защита на гражданските си права и имотите на дружествата си. Като потърпевш от несправедливата съдебна система става учредител и председател на Сдружение „Покана за доброволно изпълнение“, което има за цел колективна защита за подобни потърпевши от ЧСИ.

Запален скиор и ценител на рок музиката. Има бревет за хеликоптер и за малки лодки.

Щастлив баща на две дъщери и дядо на две внучки.

Препоръки и съвети от теб какво да направи човек, когато ЧСИ му чука на вратата ще има в края на интервюто. Нека първо да разберем за теб и твоята кауза. Подозирам, че си потърпевш от една или друга финансова драма, така ли е? Моля, разкажи какво те е накарало да се занимаваш с каузата Граждани срещу ЧСИ и да учредяваш Сдружение в нейно име.

Лично съм потърпевш от банковата система и имотната мафия и хората не трябва да се срамуват, че са длъжници- ние сме няколко милиона българи.

Историята започва от 2010 г., когато беше обявен моят кредит за предсрочно изискуем от Юнион Банк. Глобалната финансовата криза достигна България с пълна сила и подпомогна невъзможността да върна кредита в срок. Въпреки молбата ми да се преразгледа срокът на кредита, банката в закрит съдебен процес се снабди с изпълнителен лист и се обърна към частния съдебен изпълнител (ЧСИ). Същият ЧСИ  в лицето на Ренета Милчева в грубо нарушение на закона наложи възбрани и запори върху всички фирми, сметки и имоти, без да ги индивидуализира.

От там тръгнаха всичките ми мъки, като в последствие кредитите ми станаха изискуеми и необслужваеми. Правих всичко възможно да продам имотите и да върна кредитите, но не успявах. Опитах се и да продам проектите, които бях разработил за жилищните комплекси, единият от който  е 200 000 кв. м. РЗП. Тогава не осъзнавах ,че попадам в ръцете на банкерско-имотната мафия.

След като водих дълги години дела, установих че съдебната мафия разпростира пипалата си във всички сектори на държавата и аз самостоятелно няма да мога да успея. По тази причина реших да потърся съмишленици, с които да учредим организация и да се борим колективно.

Фотограф: Ваня Филипова

Присъствах на среща с един мъж на около 55 години, който предишния ден беше погребал съпругата си… беше починала от рак. Разказа ми, че жена му се е разболяла от стрес заради дълговете на семейството им, впоследствие тяхната къща беше продадена от ЧСИ, когато тя лежеше терминално болна. Това е грешка, нали? Някакво изключение. Подозирам, че заемодателят и ЧСИ-то не са знаели?

Този случай не е изключение, такива има безброй в страната ни, с които лично съм запознат. От страна на банките и ЧСИ не може да се очаква никакво съчувствие и разбиране, поради това, че те са безконтролни, алчни и ги интересуват единствено парите, а не човешките съдби.

Относно това, как банките се контролират от БНБ, имаме пресният пример на фалирането на КТБ. Там пролича цялата корупционна схема и умишленото безхаберие  на държавата.

Относно ЧСИ, на лични срещи с министъра на Правосъдието ми беше казано, че те на ден получават по 20 жалби срещу ЧСИ, но в дисциплинарния съвет към камарата на ЧСИ, те имат 1 глас, а ЧСИ – 2 гласа. И е почти невъзможно да наказват ЧСИ, независимо от грубите нарушения на закона, които видимо правят.

Освен това, с предоставените възможности, с които разполагат да уреждат свои хора с апетитни имоти на безценица, ЧСИ са превзели и съда и прокуратурата заедно с полицията. Продавайки един имот, например на 1/10 част от цената, те автоматично правят купувача ако не милионер, то поне прилично богат, поради възможността същия имот да бъде продаден с огромна печалба.

На такава корупционна схема малко хора могат да издържат. Особено при отработена схема, който веднъж е намазал филията, повтаря, а някой вече е и активен участник в такава престъпна организирана група.

Няма ли такъв закон, че да не могат да продават единственото жилище на българско семейство?

Има такъв закон, но той много умело се заобикаля, като се използват учредените ипотеки.

Въпреки че, за придобиване на едно жилище, всеки, който тегли кредит от банката, участва с не по-малко от 25 % собствено участие за придобиване на жилище, дори и след изплащане на почти половината от сумата, когато опрат до ЧСИ, той продава жилището на цената под остатъка на дълга, което не е човешка постъпка.

Позволи ми да направя с теб една калкулация, за да стане ясно на хората как набъбват лихвите, наказателните лихви и таксите на банката, на ЧСИ-та и разни други съдебни или несъдебни инстанции.

Приеми, че съм обикновен човек, с редовна работа. Взимам 700 лева чисто. Съпругата ми докарва още 300 лева. Семейният ни бюджет е 1 000 лева. Имаме едно дето. Живеем в двустаен апартамент в София. Случва се нещо и ми трябва 6 000 Лева. Тегля бърз кредит, но след първите вноски, осъзнавам, че не мога да се справя с останалите 5 000 лева. Моля кажи ми – при какви условия дават бързите кредити, колко са лихвите и какво се случва от тук нататък, ако 5-те хиляди лева не мога да ги върна?

Бързите кредите са на лихва от над 10 процента и са с особено високи наказателни такива. В момента, в който не можеш да върнеш 5 000 лева, обикновено не се обръщат към теб да преструктурирате кредита, а директно се обръщат към съда.

Съдът в срок от 3 до 5 дни, /забележи колко бързо може да се произнесе българският съд! / се произнася в 99 % от случаите в полза на заявителя и там разноските са по следния начин: сумата от 5 000 е вече с наказателни лихви, които обикновено са над 1 000 лева, в някои случаи стигат до 5 000 и повече. Да предположим че сумата е вече 6 000, държавната такса е 2 процента – 120 лева, обикновено фирмата за Бързи кредити си начислява към съда юрист консултско или адвокатско възнаграждение, което започва от 300 лева и може да надхвърли 1 000 лева. След като се снабди с изпълнителен лист, фирмата за Бързи кредити, винаги се обръща към ЧСИ, който започва да начислява своите собствени разноски, а те започват обикновено от 250 лева, ако се налага възбрана само на една сметка. Обикновено ЧСИ налага възбрана във всички банки, които са около 30, и така по 15 лева на възбрана –  стават още плюс 450 лева. Освен това отново се начислява адвокатски хонорар или юрист консултско възнаграждение, което е от  300 до 1 000 лева.

Така че дългът вече става над 8 000 – 9 000 лева. И това е според скромните разноски, защото могат да бъдат и много по-големи.

Освен всякакви мутрински фирми (мутри Адидас и мутри с бели якички) има доста банки, които се занимават с такъв тип кредитиране. Малко суми срещу високи лихви. Даже една от най елитните банки в света, BNP Paribas, купи JETCREDIT преди години и с цялото им добро име дори сред лидерите на пазара в България. Във Франция, от където е BNP Paribas, по същия начин ли оперират?

Категорично не! Във Франция има закони и никой съдебен изпълнител не може да си помисли ,че може да злоупотребява с правата си. Тук, при нас в България, поради огромната корупция, включително и в съдебната система, почти всички банки използват този механизъм за натрупване на огромни печалби.

Официалните печалби на банките за миналата година са почти 1 млрд. лева, а неофициалните на най големите мошенически банки са десетократно по-големи. Към това, като се прибави, че банките придобиха на безценица и най апетитните имоти, може да си представим за какъв пладнешки грабеж става дума. Както и  за незаконно преразпределение на лично, фирмено и национално богатство.

Не ли е редно да има строг таван за лихвите в България. Таван за основната лихва със всички скрити разходи? При положение, че парите на световните пазари струват по малко от 1% годишно за по-големите играчи, 8% или 10% максимална лихва не е ли достатъчно?

Пазарът на кредити в България е монополизиран и лихвите падат едва при крайна необходимост. Когато няма кой да раздава лихви на ниски проценти, лихвите остават необосновано високи за всички. Просто банките така се договарят, поради предоставените им възможности, т.н. картел.

Опиши, моля те, какви са според теб в момента проблемите в изпълнителните процедури и как можем да ги оправим?

Тази седмица народните представители се опитаха да оправят проблемите с промените на Граждански Процесуален Кодекс – ГПК,  но извършиха само една козметика и промениха минимално някой от членовете в ползва на длъжниците, но никакъв реален резултат няма да бъде постигнат в обозримо бъдеще – те нямат такава цел.

Иначе проблемите в изпълнителното производство са огромни и основата им произтича от недобре написания закон и най-вече от пълната безконтролност на ЧСИ от корумпирания български съд. Всички сигнали, които се отправят към прокуратурата с малки изключения, не водят до никакви резултати. Омбудсманът Мая Манолова, вместо наистина да си върши работата като защитник на гражданите, симулира активност и прикрива огромните проблеми.

Показателен е случая, в който госпожа Манолова обещава  пред камерите на национална телевизия да се заеме със случая на Диляна Маркосян, чието семейство остава на улицата заради обиден кмет, обаче ангажиментът на Мая Манолова приключва след изгасването на тв камерите. Потърпевшата от произвола на българското съдийство Диляна, вследствие на обещаното й в ефир, многократното търси контакт с омбудсмана, но обещаното остава в студиото, където на практика Манолова си направи личен пиар…

Главният съдебен инспектор на републиката, Теодора Точкова, категорично отказа да се занимава с въвеждането на европейското законодателство и наказването на корумпираните съдии.

Цацаров умишлено не контролира подчинените си прокурори, Камарата на ЧСИ не е Камара, а е Камора (бел. ред.  неаполитанската мафиотска организация) и не прави нищо за контрола на недобросъвестните ЧСИ-та. Президентът не се занимава с тези проблеми, парламентът отказва да вземе отношение към проблемите на техните избиратели, така че надежда няма отникъде.

Може би само съдът в Страсбург, европейският парламент и европейската комисия имат сила за справедливи действия и решения срещу произвола в българското съдийство. Но това удря по джоба на нас, българските граждани.

Затова най-сигурното е да вземем нещата в свои ръце и да се борим заедно докрай за правата си.

Сега, ако си ЧСИ, твоята работа е да събираш пари от хората. Неприятно е, но който взима пари на заем, някой ден трябва да ги върне. Предполагам, че не всеки ЧСИ е безскрупулен нещастник. Има ли начин при сегашното законодателство ЧСИ да си върши работата по един елегантен и хуманен начин? Имаш ли такива примери от твоята практика?

Категорично не! Не познавам и не съм чул за хуманен ЧСИ. Ако иска дори някой да бъде законен и човешки, гилдията го изхвърля!

Какво може да направи един човек, който в момента има дългове, но няма как да върне парите по предварително уговорен погасителен план? Вижда, че не може да се справи. Къде да ходи? Какво да прави? На кого да се обади?

Да се опита да преговаря с кредитора си, да търси рефинансиране от друга банка, но да не се обръща към фирми и физически лица лихвари.

Целта на вашето Сдружение е защитата на уязвими от ЧСИ хора в обществото и най-вече да търсите решения за проблемите заедно с правителството. Има ли воля властта да промени системата, или най-малко има ли воля нейни представители да говорят с вас, с цел намиране на решение?

Целта на нашето Сдружение е да запознае гражданите с правата им и да ги брани от некоректни ЧСИ, да им оказва помощ при водене на дела срещу ЧСИ, банки и лихвари, като им предоставя компетентна адвокатска помощ. Към нашата гражданска организация има пет члена юристи с богат опит във водене на дела срещу банки и ЧСИ. Освен с тях поддържаме връзка с поне още 25 компетентни юристи.

Заедно с правителството не може да има разбирателство, поради това че изграденото статукво за тях е удобно. Огромния ресурс от над 25 млрд. откраднати лева, чрез разпределение на лично, фирмено и държавно богатство правят невъзможен всеки опит нещата да се променят само с диалог.

Разговарят с нас само тогава когато има сериозен натиск. И въпреки това, разговорите са трудни, не се постига почти никакъв резултат. Имаме малка надежда след проведения тази седмица разговор с председателя на ВКС Лозан Панов. Обеща съдействие, образуване на тълкувателни дела и извършване на проверка във СРС и СГС за забавяне и некоректно водене на дела.

Присъствали сме на заседания на Комисията по правни въпроси към Народното събрание, където останахме с твърдото убеждение, че тя не желае да пребори лобистката схема на ЧСИ заедно с банките.

Винаги, ако нищо не се решава в полза на хората, народът може да недоволства колективно. Ганди използваше този начин на протест твърде успешно. Заради тази колективна “гражданска непослушност”, Индия стана независима. 

Какво ще стане, ако всички, които имат несправедливи кредити в България просто спрат да обслужват кредита си?

Невъзможно е да стане това в България. Хората за момента мислят индивидуално, всеки за себе си и не са готови да действат колективно. Поне засега.

Прагът на нетърпимост към неправдата е прекалено висок при нас, българите.

Отделно у хората е голям страхът от държавната мафия, към това като се прибави и недоверието към различните политически организации и граждански такива, положителен резултат трудно може да се очаква.

Нещата може да се променят само, ако хората разберем, че от всекиго все нещо зависи. Ние  трябва да се  научим да действаме колективно и да не ни е страх да защитим правата си.

Защото, на другия ден може на вашата врата да почука поредния некоректен частен съдебен изпълнител.

Добре, разбрах. Думата „заедно“ все още не съществува в българския речник. Така е. Но, ако човек реши да действа сам, какво да прави, когато ЧСИ му връчи покана за доброволно изпълнение? Какво може да направи гражданинът? Разбирам, че тематиката е сложна, но изброи няколко конкретни стъпки за такава ситуация.

От момента на връчване на поканата, започва да тече двуседмичен срок, в който длъжникът трябва да вземе решение дали да плати или да възрази. При получаване на документите, длъжника трябва да получи и документите от съда, с които е осъден в закрито съдебно заседание. Поради това,  трябва да провери, дали получава пълния пакет документи, който се състои от следните приложения:

1. Заповед за изпълнение в оригинал (за чл. 417 от ГКП) или заверен препис (за чл. 410 от ГКП)

2. Разпореждане, въз основа на който издадена заповедта – заверен препис

3. Разпореждане с което се допуска незабавното изпълнение на заповедта (за чл. 417 от ГКП) – заверен препис

4. Бланка за възражение.

5. Документите въз основа на  които е издадена заповедта за изпълнение.

6. Съответното съобщение, на гърба на което длъжникът трябва да се разпише.

7.  Заедно с поканата, трябва да се получи и разпореждане на съда, връчването да стане от ЧСИ.

Това е най-важното разпореждане, т.к. срещу него може да се възрази или да се подаде частна жалба, с искане изпълнителното дело да се води от държавен ЧСИ, поради по-ниските разноски.

Ако документите се връчват от ЧСИ, той трябва да ви връчи заедно с поканата:

1. Постановление за възлагане на разноските по делото.

2. Постановление за налагане на възбрани и запори.

3. Самото постановление за образуване на изпълнителното дело.

Липсата на който и да е от посочените по горе документи, ви лишава от възможността да вземете решение как да се държите в този изпълнителен процес и сериозно нарушава правата ви. Поради което много внимателно трябва да  четете всичко,  което получавате.

Къде хората могат  да намерят повече информация?

Ако не сте запознати с правата си, преди да подпишете разписките, се обърнете към адвокат или към нашата организация за разяснение и съдействие. Информация можете да намерете на сайта на нашата организация „Сдружение на потърпевшите от Частните Съдебни Изпълнители и съдебната система- Солидарност / Сдружение “Солидарност” – https://www.sd-solidarnost.com/, както и на –  dlazhnika.org, илина страницата ни ГД „Покана за Доброволно Изпълнение“ и групата ни Сдружение на потърпевшите от ЧСИ и съдебната система – „Солидарност“  във Фейсбук.

ЧСИ са под контрол на Министерството на правосъдието и камарата на ЧСИ и за извършени нарушения от тях може да ги сигнализирате, без да очаквате сериозно съдействие. Жалби може да изпращате и до обмудсмана  Мая Манолова, но ще получавате бланкови отговори, че от нея нищо не зависи. Подобно отношение ще получите и от останалите държавни институции.

Според мен, страшното е не само това, че ти събират 5 пъти повече отколкото трябва. Най-лошото е, че те мачкат, докато те превърнат в човек без самочувствие, затворен в черупката си. Най-ужасното чувство е да си длъжник. Дали тези институции осъзнават, че тази част от обществото ни е парализирано и се чувства като човек втора ръка.

О Боже, та това им е целта! Човек без самочувствие не може да се съпротивлява и да се бори за правата си. Най-трагичното е, че от това са засегнати над 4 милиона българи. Само единици от тях застават с името и достойнството си да се борят с корумпираната съдебна система. Положителното за тях е, че намерихме път да възстановим правата им и незаконно отнетите им имоти. Над 90% от делата по заповедните производства са изначално опорочени и могат да бъдат поправени и спечелени. Желаещите да се борят, могат да използват точно този пропуск безсрочно, ползвайки нашия опит да обърнат делата си в тяхна полза.

1 thought on “ИВАЙЛО ИЛИЕВ. Граждани срещу произвола на ЧСИ

  1. Natali Petrova: По повод Деня на народните будителите искам да представя съвременен такъв. Казва се Ивайло Илиев. От него научих, че големите теми, за които постоянно говорим по телевизията и по социалните мрежи, като корупция, съдебна реформа, бежанци и ЕС, не са темите, от които се вълнува народът… Докато някой не обясни на обикновения гражданин, че именно корупцията и неработещата съдебна система водят до болката и драмите, които касаят него лично. Чак тогава народът масово почва да се интересува от борбата срещу корупцията и реформата на съдебната система.
    Патрик Смитьойс (Patrick Smithuis)

    Честит Ден на народните будители! 🇧🇬

Вашият коментар