Край на изпълнителните дела без знанието на длъжниците. Приетите днес нормативни изменения предвиждат най-малко три посещения, през една седмица, да бъдат извършени на посочения в делото адрес на ответник. Ако длъжникът не бъде открит, едва тогава може да бъде залепено съобщение, че призован, на входната врата или на пощенската кутия.

Вижте видеото тук!

Друга промяна предвижда съдът служебно да издири по месторабота ответника и да се разпореди там да му бъде връчено уведомлението, че е част от изпълнително производство.

Сроковете, течащи по изпълнителните производства срещу длъжници ще се спират по празничните дни и когато е съдебната ваканция

Ограничават се таксите събирани по изпълнителски дела, така за да се пресича порочната практика за борч от 120 лв., длъжникът да плаща над 500 под формата на такси.

Един от инициаторите на тези промени бе омбудсманът Мая Манолова, която участва в днешните пленарни разисквания.

Мая Манолова, омбудсман: Искам да ви благодаря, за ефективната работа и че приехте изключително важни текстове за българските граждани, които ще дата малко повече самочувствие на тези, които са попаднали в изпълнителен процес, възможност те да разберат, че са съдени, възможност да платят по-адекватни такси от кожодерството, което до момента наблюдавахме в изпълнителния процес.

Правомощията остават в сила. Те дават право на банките да пристъпват към принудително събиране на просрочени дългове чрез издаване на така наречения изпълнителен лист. От левицата поискаха ограничаване на процедурата, чрез извършване преди това на счетоводна проверка, а патриотите предложиха тази специални правомощия изобщо да бъдат отнети. От ГЕРБ се обявиха против с мотив, че така ще бъдат нарушени интересите на изрядните клиенти на банките, а от групата на Марешки предложиха компромисни текстови.

Вашият коментар