Бъдещата майка твърди, че е била осъдена без да бъде уведомена

Кредит от 600 лв. става 1300 лв. заради просрочена вноска. Следва съд без уведомление и запор на сметките.
Това е история като много други в България. С тази разлика, че героите на тази са младо семейство, което очаква дете. И запорираната сметка е тази, по която бъдещата майка Лидия получава болничните си от НОИ.

Жената твърди, че не е била информирана, че е осъдена. От частната кантора обаче отричат да са действали по този начин, разказва Bulgaria ON AIR.

Историята започва през миналата година с тегленето на бърз кредит за 600 лева от Калоян и бременната му приятелка Лилия. Днес младото семейство е осъдено от частен съдебен изпълнител заради просрочена вноска. Така от 600 лева сега с лихвите и разноските те трябва да върнат над 1 300 лева, без да знаят, че са осъдени.

“Кредитът реално е погасен. При опит Лидия да изтегли парите в банката, за болничен от НОИ, разбираме, че сметката е запорирана и са удържали 1000 и няколко лева. Без да сме уведомени по какъвто и да е начин”, разказа Калоян Христов, съпруг на Лилия

Според частния съдебен изпълнител запориране на сметка, по която се превеждат социални плащания не е имало. Това показва и изпратеното “запорно съобщение”. По закон подобни действия са нелегални.

Въпреки това, Лилия твърди, че не е успяла да изтегли сума от каса в банката.

“Сега ни оставят не на нула, а на минус, има разходи по самата бременност. А знаете – на бременните им се дояждат някакви неща. Но като отварите хладилника – той е празен. Не е много приятно, вместо да мислим за хубавите неща, които ни предстоят, ние си лягаме с главоболие”, разказва Лидия.

Оказва се подобни практики са често срещани у нас, защото често длъжниците не познават добре правата си.

“За съжаление в България в момента, в който ви нарекат длъжник, вие преставате да бъдете гражданин и ставате една гражданска нула. Истината е, че ЧСИ е помогнал тази жена да бъде премазана, тя просто е била премазана”, категорична е Светла Миланова, която е служебен адвокат на семейството.

А целта на семейството на Лилия и Калоян остава една.

“Искаме нашият казус да промени нещо в законодателството и да няма други хора като нас, които да са потърпевши от този произвол, ако ни бяха уведомили по надлежния ред щяхме да си спестим всичките тези нерви”, категорични са двамата.

По публикацията работи: Вера К. Александрова

Източник: dnes.bg

Вашият коментар