ГЕРБ иска законови промени за по-прозрачни отношенията между длъжници и кредитори

Кризата направи българите длъжници – събраните дългове за последната година са около милиард лева. Статистиката провокира депутати от ГЕРБ да поискат промени в Гражданско процесуалния кодекс и да направят отношенията между длъжници и кредитори по-прозрачни.

Управляващите предлагат търговете за имоти на длъжници да бъдат обявявани на сайтовете на районните съдилища, а не както досега – на хвърчащи листове върху самите имоти. Целта- от наддаванията да не се възползват хора, свързани с частните съдия-изпълнители.

„Често час след като съобщението бъде залепено, то изчезва, което не се дава публичност на тази продажба не се явяват достатъчно купувачи, цените падат и се създава възможност да се спекулира с тези имоти”, коментира депутатът от ГЕРБ Емил Радев.

От управляващата партия искат и таван за таксите на съдия-изпълнителите, както е при нотариусите. Възможно е той да достигне до 6 хиляди лева. Гилдията обаче е против – казва, че професията е рискова. И ако работата на съдебния изпълнител не е добре заплатена, ще има отлив от сектора, смята Мариян Петков от Камарата на частните съдебни изпълнители.

От три години камарата има сайт, на който се публикуват имоти на длъжници. На ден посещенията в него стигат и до 4 хиляди. Едва една четвърт от недвижимостите се продават от първия път. В кризата обаче по-трудно се събират дългове, противно на мита, че сега браншът процъфтява.

„От кризата този бранш печели, защото са се увеличи значително изпълнителните дела, защото трябва да има социална справедливост както за длъжниците, така и за кредиторите”, каза Емил Радев. Според Мариян Петков обаче има повече работа за съдебните изпълнители, но не и по-голяма събираемост и съответно нямат по-големи доходи.

Подготвяните промени предвиждат още, длъжникът да не плаща такса на съдия-изпълнителя, ако плати дълга си навреме.

 

Източник: btvnovinite.bg

Вашият коментар