22/04/2021

Лаура Кьовеши е фаворит в процедурата за главен прокурор на ЕС

Бившият директор на румънската дирекция за борба с корупцията Лаура Кьовеши е класирана на първо място в процедурата по селекция за нов главен прокурор на ЕС. Това става ясно от публикуван от румънския народен представител Юлиян Булай документ във фейсбук.

Специалното жури, което оглавява процедурата, е редуцирало първоначалните 28 кандидатури до само 3, на базата на опита и качествата на кандидатите. В краткия списък след Кьовеши следват Жан-Франсоа Бонер от Франция и Андрес Ритер от Германия.

Документът е изпратен до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и председателя на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на ЕС Тудорел Тоадер, който е и министър на правосъдието на Румъния.

Лаура Кьовеши беше главен прокурор на Румъния в периода 2006-2012 г. и главен прокурор на НДБК между 2013 и 2018 г. През 2018 г. тя беше отстранена от длъжност от правосъдния министър Тудорел Тоадер.

Европейският главен прокурор ще бъде избиран за един мандат от 7 години. Той ще може да започва разследвания, свързани с всички държави членки, както и в определени случаи да постанови арест на заподозрени в престъпление лица. Европейската прокуратура ще разследва престъпления, свързани с ощетяването на бюджета на ЕС.

 

Източник: svobodnaevropa.bg

Вашият коментар