Най-големият бич на съвременния закъсал човек е лихварят, а не банката

За имотната мафия у нас се знае от повече от 20 години. Знаят се и имената на измамниците. Схемите им. Начините им на действие. Не знаем само кои са заловените. Сега разбираме за петима души. Ама не баш петима, защото единият свършил работата на МВР. И взел, че разказал за далаверите на останалите. Тъкмо колкото да оправим статистиката, с която ще се похвалим скоро. Те не били и точно имотни измамници, а лихвари, които прилапвали имоти.

Полицията трябва леко да направи разлика. Защото всеки лихвар вече иска апартамент в замяна на заем от 4 хил. лева. Не иска кола, телефон или запис на заповед. Иска жилище. Което струва поне 10 пъти повече от кредита. И този бизнес процъфтява, защото нуждаещите се са го закъсали. Банките им отказват кредити, защото имат няколко бързи заема. И досието им не е чисто. Лихварите обаче не се интересуват от бумащина. Те искат имот. Искат залог. Искат обезпечение. Вече са по-добри банкери от банкерите. Разбират от транзакции. Валутни курсове. Търговия на борсите. И това е, защото позволихме те да станат толкова силни. Защото лихварите понякога взимат по-малко от другите кредитни институции. Зад които са законът, държавата, съдът и всички. Те са по-чисти от ангели и са по-страшни от дявола. Но никой не го интересува това. И именно поради тази причина се въдят лихвари, бързи кредити и мошеници. И акцията е ясно, че не е за имотни измамници, които са забъркали чиновници в схемата си.

Акцията си е просто срещу лихвари. Кражбата на апартамент коства много усилия и връзки. А лихварят просто го взима от реалния му собственик, прехвърля го на трето, пето, десето лице и никой повече не си вижда жилището. На кого му е нужно да се занимава с кражба на имоти, когато собственикът доброволно идва и му го дава? И то срещу смешна сума. Такива луди няма.

Най-големият бич на съвременния закъсал човек е лихварят, а не банката. Този, който го притиска, тормози и заплашва. Другото е просто писмо в пощата, което можеш да отлагаш с месеци. Да се правиш, че не си го видял, и да чакаш давностния му срок. И неприятното е, че за толкова години виждаме една акция срещу лихвари, но тя се определя като акция срещу имотната мафия. Това, че взимат имоти, не значи, че са имотни мошеници. Те са си чисти лихвари. Думата не е страшна, назовете я. Те не хапят. Само бият и крадат. И не крадат от държавата. Може би заради това не са толкова атрактивни. Крадат от онова племе, което го е закъсало. Което трябва да си оправи бързия кредит, защото никой не контролира работодателите дали дават заплати или не. Трябва да си оправи борча, защото никой не го е еня дали е получил възнаграждението си или не. Еня го е само да си вземе парите. А други ги интересува да се похвалят, че от хилядите такива деребеи са хванали цели петима. Или по-скоро четирима.

 

*Коментарът препечатваме от в-к “Монитор”.

 

Вашият коментар