Омбудсманът Мая Манолова влиза в поредна битка с частните съдебни изпълнители (ЧСИ). Тя внесе законодателни мерки срещу произвола им.

Предложението на обществения защитник е да отпадне възможността за бързо снабдяване на банките с изпълнителен лист. Манолова настоява за въвеждането на таван за таксите, които печелят ЧСИ от длъжниците – да не могат да надвишават размера на събирания дълг.

Мая Манолова се оплака, че ЧСИ вече строяват редиците за отпор срещу нея. Искат й справки за жалбите, които досега са постъпили от ужилени от тях граждани.

Те искат да проверят как си върша работата, недоволна е Манолова. Не смятаме да се откажем. Скоро ще почнат да проверяват и личния ми живот, оплака се тя.

Сред другите промени е и възможността длъжниците да могат да обжалват оценките на жилищата им, които се правели за жълти стотинки. Битката ни е справедлива, категоричен е общественият защитник.

Тя съобщи, че само за 4 месеца при нея има заведени 4600 жалби. За миналата година жалбите са двойни спрямо 2015 – 11 000. Заради наплива на сигнали от началото на годината омбудсманът очаква нов рекорд през 2017 година.

 

Виже и видеото!

Източник: news.bg

Вашият коментар