Председателят на Управителния съвет на
Сдружение „Покана за доброволно изпълнение“ Ивайло Илиев:

Мутри и ченгета станаха частни съдебни изпълнители

– Господин Илиев, вие сте сред създателите на сдружението. И вие ли сте жертва?
– Сдружението е създадено през 2016 година и наистина аз съм инициатор да се случи, защото съм жертва. Изгубих десетки милиони, става дума за повече от 20 млн. лв. Всички дела, които водех срещу съда, удряха на камък. Поради факта, че изчерпах парите за адвокати, започнах да чета сам законите. Тогава открих жестоката истина, че съдът „си играе през просото“. Отнася се еднакво некоректно, както към мен, така и към всички останали, чиито задължения са били пренасочени към частни съдебни изпълнители (ЧСИ). Едно се пише в закона, съвсем друго се прилага от съда. Тук дори не става дума за ЧСИ, а за самия съд. Когато на вратата ви дойде ЧСИ, той е съдебен изпълнител, а не съдия. Само изпълнява онова, което му нарежда съда. Повечето длъжници смятат, че са осъдени именно от частен съдебен изпълнител и се договарят с него. Нещата вървят от Районния съд. Без съда да е издал заповед за изпълнение и изпълнителен лист, ЧСИ не може да прави нищо. Поради факта, че се борех сам, нищо не ставаше. Затова реших да открия и други потърпевши като мен. Бившият финансов министър Стоян Александров вече е със съдебно обвинение за лихварска дейност, поради факта, че аз и няколко човека застанахме пред камерата на Би Ти Ви, пред Мария Цънцарова.
Събрах още съмишленици през фейсбук, отзоваха се много адвокати, които са лично потърпевши. Създадохме „Асоциация за защита на длъжника“. Но някои от адвокатите се уплашиха, не искаха да скачат срещу съдебната система, която ги храни. Така реших аз да поема нещата. Не сме регистрирани в съда, но си функционираме по устава на сдружението. Целта ни не е да търсим членска маса, но е факт, че имаме съмишленици в цялата страна.
Качваме новини и полезна информация на страниците във фейсбук „Измамени от съда и ЧСИ“ и „Гражданско сдружение „Покана за доброволно изпълнение“. Също така качваме и на сайта си dlazhnika.org.
– Само преди дни се върнахте от Комисията по петициите на Европейския парламент. Срещнахте ли разбиране там?
– Първо ще се върна на нашия съд. Оказа се, че съкращават голяма част от изискуемата по закон процедура по изпълнителното дело. Преди да се издаде изпълнителен лист трябва да има четири други съдебни разпореждания. Отново съдът е длъжен да ви връчи и копие от делото, но това не се прави. Трябва съдът да ви връчи покана за доброволно изпълнение или само упълномощен частен съдебен изпълнител. А те просто връчват изпълнителния лист и препис от заповедта на кредитора и той сам си избира ЧСИ. Това е направено, за да може една шайка от  десетина човека ЧСИ да водят най-големите дела, които са за най-голям материален интерес. И това са точно онези, които си действат „през просото“. Така са го направили, че който попадне в лапите им, почти не може да се отърве. Много малко са случаите, които са се решили по закон или просто са минали през държавните съдебни изпълнители и са завършени както трябва. Останалите се намират в т. нар. „тъмна стая“, която съществува във всеки съд в страната. В тази стая се пазят документите и делата на всички онези хора, на които частен съдебен изпълнител е връчил покана за доброволно изпълнение, но не е върнал в съда разписка, че го е направил. А това води само до едно – до абсолютна нищожност на цялото дело. Попитахме Софийския районен съд по реда на Закона за достъп до обществена информация и те признаха за наличието на такива стаи. Стана ясно, че това е и причината делата да стоят отворени и да не могат да се архивират. Но всички институции са си заровили главата в пясъка и казват, че няма нарушения. Обръщахме се към омбудсмана Мая Манолова, Висшия съден съвет, Главния съдебен инспектор, Министерството на правосъдието, Камарата на частните съдебни изпълнители, Правната комисия в НС. Единственото съдействие дойде от Комисията по корупция в НС.
Отидохме в Брюксел в Комисията по петициите, за да изложим наша петиция от 2017 година, придружена с всички необходими документи. Най-важното е, че е подкрепена с разследване на специализираната прокуратура.  Обвинителят е изпратил още през 2016 година писмо до Главния съдебен инспектор и до председателя на Камарата на частните съдебни изпълнители. В този доклад той разкрива всички пороци, които е открил в моите 12 дела. И  накрая заключението му е, че това са системни нарушения. Поиска от Главния съдебен инспектор да се направи ревизия на всички приключили заповедни производства в цялата страна. Две години не се прави нищо. Затова направихме и петиция. Внесохме я в Комисията и преди дни отидохме да изложим нашата позиция. Но се оказа, че българската държава не беше изпратила свой представител, който да обясни защо нищо не е направено. Когато бяхме там, представител на въпросната комисия ни обясни, че ЕК е отхвърлила становището на нашето правителство, че законодателството ни съответства на европейското. Това означава „вие ни лъжете, но ние знаем, че ни лъжете“. От 2015 г. тече проверка срещу България. Евродепутатът Момчил Неков  е попитал какво става с проверката. Отговорили са му, че Комисията обмисля последващи действия. А това означава наказателна процедура в съда в Люксембург.
– Това ли трябва да стане, за да се размърдат у нас?
– Проблемите вече са огромни и със сигурност ще има някакви наказания от съда. Затова, ако някой от вашите читатели има проблем с частен съдебен изпълнител, да пишат петиции до Европейската комисия и до Европейския парламент, защото чакане вече не може да има. Много хора се самоубиха, други изчезнаха в чужбина, трети се разболяха от рак. Има много, които са изхвърлени от единствените си жилища и сега са клошари. Има много, които са успели по някакъв начин да си наемат квартира и наистина едва издържат, а междувременно продължават да дължат пари. По тази причина подготвяме и протест пред Министерството на правосъдието.
Внасяме и искове за нищожност. Щом разписките от поканите не са върнати, значи цялото дело е опорочено и нещата трябва да се възстановят в първоначалния вариант – да ви върнат жилището например, и делото да започне отново.
-А прокуратурата дали ще се задейства?
– Знам, че точно този проблем ще бъде включен в следващия европейски доклад за състоянието на съдебната ни система. Така че ще трябва да се направи нещо. Ще имаме връзка с въпросния екип, който ще дойде да изготви доклада. Ще можем да комуникираме лично с тях, а не чрез правителството, защото то лъже и прикрива.
– У нас реално няма никакво съдействие?
– Никакво. Единствено отговор имаше от Комисията по корупция. Мая Манолова е зачеркната от нас, защото само си прави пиар кампании и не връща отговори на нашите запитвания. Миналата година направиха промени в Гражданския процесуален кодекс. Ставаше дума най-вече за процедурата за уведомяване. Е, нищо от онова, които се прие, не се прилага, не се спазва от нито едно от съдилищата. А вече минаха 8 месеца. Никой не си прави труда да ги принуди да го спазват.
– Макар и реално да нямате никакво финансиране, помагате на пострадали от частни съдебни изпълнители. Как могат да ви потърсят?
– На телефона на сдружението. На всеки, който се обади, давам съвети веднага, да се помогне поне на първо време. А съветите са следните:
* Отидете в съда и по ЕГН или ЕИК на фирма да намерите номера на делото си.
* Да поискате да му се направи копие. Съдът взема по 0,10 лв. на страница. Едно дело е около 40-50 страници. За около 5 лева ще имате пълна представа кой, как и защо ви съди. Ще можете да потърсите адвокат да ви защитава.
* Отидете при частния съдебен изпълнител. Вземете копие от делото, които е при тях. Става дума за такса от 12 лева с ДДС без  значение от делото.
*Ако ви се откаже или срещнете някакво беззаконие по пътя, веднага напишете жалба до Комисията по петициите на Европейския парламент.
* Можете веднага да заведете дело за нищожност, ако разписката от поканата ви например не е била върната. Образец можете да намерите и на нашия сайт dlazhnika.org. Там ще намерите образец, който е обсъден от повече от десет души адвокати.
Аз лично обаче заведох дело за обявяване за нищожна на заповедта,  с която е бил назначен моят частен съдебен изпълнител от министъра на правосъдието. Когато това решение влезе в сила, той  трябва да прехвърли делото си на друг, който също има нарушения и може да бъде осъден по същия параграф. Или да прехвърли делото на държавен изпълнител. У нас има 600 държавни съдебни изпълнители и само 200 частни. Въпросните 200 човека водят 95% от делата срещу гражданите.
– А каква е разликата за длъжника? Кое е по-добрият вариант?
– Ако държавен съдебен изпълнител направи някакво нарушение, можете да се обърнете към Министерството на правосъдието и то ще ви плати обезщетение. При частните обаче, те знаят, че могат да останат без права и затова дават рушвети, за да се реши в тяхна полза. Трябва нарушенията да са огромни, за да се осъди ЧСИ. И дори тогава, ако искате обезщетение 1 млн. лв., те ще ви дадат най-много 10 000 лева. Не си губете времето да пишете на Мая Манолова, нищо няма да стане. Каквото и да искате да стане, пишете до Комисията по петициите в Брюксел (всичко се пише на български език, документите също не трябва да се превеждат, праща се по електронен път) и до нашата Комисия по корупция в НС. Проверили сме, че на тези две места нещо се върши.
– Законът за частните съдебни изпълнители не е толкова стар. Какви хора станаха ЧСИ? Кой попадна в тази система и как?
– ЧСИ станаха мутри и стари ченгета. Неофициално се носи слух, че за да станеш ЧСИ трябва да платиш от 350 до 500 хил. лв. А тези пари се избиват бързо. Повечето станаха милионери, а първите 10 в страната, които се занимават само с най-големите дела, вече са милионери в десетки милиони.
– Но нали таксите са регламентирани. Как печелят тези пари?
– Ще ви дам за пример случая с моя имот. Когато се извади на търг даден имот, обикновено той се продава само за една десета от реалната си стойност. Когато един ЧСИ, чрез подставено лице, купи подобен имот и го продаде, акумулира огромни средства. И има пари пак да праща хора по търгове. Имайте предвид, че в повечето случаи имотът ви се оказва недостатъчен за ликвидиране на дълга. И вие хем сте загубили апартамента си, хем продължавате да дължите огромна сума.
– Споменахте имоти. Колко имота на година например, се вземат от частни съдебни изпълнители? Колко души губят жилищата си?
– Спомням си една публикация, в която се казваше, че около 500 000 имота са продадени. Стори ми се невероятно, но сравних със статистиката, която ние имаме. В София годишно има 75 000 дела за всичко. От тях 500 са заповедни. За 10 години това прави 500 000 заповедни дела. Като добавите и страната, стават около милион и половина. Като имате предвид тази статистика е реалистично да предположите, че за 10 години половин милион имота са сменили собствеността си. И то при в пъти по-ниски цени от реалните, които могат да покрият дълга. Имате ли представа за какви „намаления“ става дума понякога…
– Изходът?
– Когато е установено, че едно дело е опорочено по начало, всичко подлежи на връщане, сделките се анулират. Това означава, че милиони дела ще трябва да се върнат, за да има възстановяване на пари и имущество. Става огромна бъркотия, но трябва да се оправи. Никой не ги карал „да играят през просото“.
– Казвате да подаваме искове за нищожност, за да се спасим. Но докога може да се направи? Сигурно има срок?
– Напротив. Те са безсрочни. Можете да заведете иск, че няма издадени съдебни актове. Тук подаването също няма срок.  Дори и да се опитат да ви кажат, че има устно разпореждане по вашето дело, то е нищожно, защото няма подпис на съдията. Когато вече държите в ръцете си копие от делото, можете да видите всеки какви такси ви е взел – Районният съд, частният съдебен изпълнител. Всички те подлежат на обжалване. Ако например ви съди „Топлофикация“ и видите, че за юрисконсулт трябва да дадете повече от 50 лв., а при частен съдебен изпълнител – повече от 120 лв. с ДДС, вие сте ограбен. И можете да търсите правата си. Сумата от 120 лв. е по правило за държавните съдебни изпълнители. Когато попаднете на частен, започва да пише какво ли не допълнително. Обжалвайте, защото по закон той трябва да взема като колегата си на държавната работа.
– Искам да ви върна на „тъмните стаи“, за които признава и съдът. Защо съществуват? Какъв е смисълът?
– Вашият кредитор не може по закон да си избира частен съдебен изпълнител. Това трябва да направи съдът. Но ЧСИ се разбира с кредитора и ви връчва покана. Как да я върне на съда, като не е издадена от него? Процедурата е опорочена. Поканата трябва да се пише от съда, но в повечето случаи това правят ЧСИ. Те просто си пишат една покана за доброволно изпълнение, която се преправя според изискванията на кредитора и да е удобна на съдебния изпълнител. Връчва я и започва да ви дере. Но фактът, че поканата не е по правилата, е само във ваша полза. Каквото и да са ви взели след 14 дни, колкото е срокът на поканата, подлежи на връщане. Защото според съда, вие все още сте в срока. И ще бъдете в него, докато съдът не получи разписката. Дори и да сте платили всичко, ако ЧСИ не е върнал документа, делото ви стои отворено и вие сте в срок.
– Преди време имаше едно разследване на Би Ти Ви за фалшиви записи на заповед. Случаите намаляха ли?
– Не, дори продължава още една порочна практика. Когато подписвате договор за кредит с ипотека, вие реално залагате имот срещу пари. Много фирми обаче искат от вас да попълните и запис на заповед. Дори и да ви вземат имота, се връщат и със записа на заповед. И така плащате един дълг два пъти.
– А фалшивите записи на заповед?
– Продължава, разбира се, нищо не е спряло. И досега съдът издава изпълнителни листове на закрити заседания и не те вика като длъжник да те види дори дали си жив. Има и много други номера. Например поканата се носи, лепи се, снима се и се отнася. Няма как и да разбереш, че някой те съди за дългове. Знаете ли колко хора се връщат от чужбина и откриват, че жилищата им са взети с такива фалшиви документи, продадени са на търг и вътре вече има настанени други хора.
– Много от нещата, за които говорим обаче струват пари. Колко пари трябва да си приготви някой, за да  обжалва такси или да съобщи на съда, че е получил покана, а разписката от нея не е върната?
– Една административна жалба срещу заповедта, с която е назначен един ЧСИ от физическо лице е 10 лв. Образец има и на сайта ни. Трябва да добавите и документ, че имате изпълнително дело при него.
* Частната жалба за нищожност, която се адресира до Окръжния съд или Софийския районен съд е 15 лв.
* Искът за нищожност на влязло в сила решение, дори когато вече си изгубил делото, е от 30 до 80 лв.

 Това е лицето и гърба на поканата за доброволно изпълнение. Както виждате, има ред, на който е написано, че екземпляр от поканата трябва да се върне в съда ВЕДНАГА след съставянато му. Масово обаче такива разписки не се връщат. Ако съдът не може да намери разписката, се смята, че поканата изобщо не е връчена. Това означава, че още сте в срока, в който можете да търсите правата си, да се издължите. Това може да означава да върнете и жилището си. Според Ивайло Илиев, “забравени” разписки има за дела от преди 10 години. Макар и да е минало толкова време, можете да поискате правата си заради административната грешка.

 

domipari.eu

Вашият коментар