Нищо неподозиращи хора стават длъжници по схема с издаването на фалшив документ. Това показва разследване на bTV.

Сметките на врачанката Цветанка Иванова са източени без тя да подозира и чрез запис на заповед е изкарана длъжник на лице от ромски квартал в София на име Спас Ковачев. Оказва се, че той е „кредитор“ на още лица с атрактивно имущество в столицата, документите, с които те стават длъжници са придвижени от един и същ адвокат – Симеон Миков и са стигнали до един и същ частен съдебен изпълнител (ЧСИ) – Иван Чолаков.

По тази схема сметката на Цветанка Иванова с 35 000 лв. е източена. Всичките пари, които изкарала след 10 години тежък труд в Израел, вече не са нейни. Поне привидно, напълно законно. Лист, наречен „Запис на заповед”, е единственото доказателство, според което тя е длъжник на Спас от квартал „Христо Ботев”. Отдолу има подпис, за който Цветанка твърди, че не е неин.

Столичният адвокат Симеон Рачев Миков предоставя хартийката пред Врачанския районен съд. На нея пише, че Цветанка дължи на Спас 55 хиляди лева. Експресно, още на следващия ден, съдът, в лицето на съдия Емил Кръстев, узаконява записа на заповед и издава изпълнителен лист за събиране на задължението.

Цялата схема е завършена с пълномощно и договор за правна помощ от адвокат Миков. Именно в неговата сметка са прехвърлени 35-те хиляди лева на Цветанка. В кантората му негов колега коментира, че парите вероятно вече са предадени – на ръка или по банков път.

Оказва се, че съдиите не са длъжни да проверяват истинността на документа, а от своя страна длъжникът трябва да докаже, че всъщност е станал жертва на измама.

Пред bTV т.нар. “кредитор” Спас  отрича да познава жената Цветанка и да ѝ е давал пари, които след това да си е прибрал обратно по съдебен път. Той обаче отказва да бъде сниман от тв камерата. Изпълнителното производство срещу Цветанка е извършено от съдебният изпълнител (ЧСИ) Иван Чолаков. Той е взел парите от сметката на Цветанка и ги превел по сметката на адвоката Миков.

Оказва се, че този случай не е единственият. След излъчване на репортажа други длъжници са съобщили, че са станали жертва на същата измама от същите хора. Нора Константинова разказва, че свекърва ѝ и сестрата на мъжа ѝ са изкарани длъжници на Спас Ковачев за близо 60 хил. лв.

Самата Нора пък се оказала длъжник на дъщерята на същия този адвокат Миков с близо 8000 лв. „Госпожица Виктория Микова ме е осъдила, че ѝ дължа 5000 лева наем на апартамента. Плюс възнаграждения, лихви сумата станала 7800 лв. Аз реално не съм получила никаква призовка. Договор с тях нямам, никога не съм подписвала“, каза Константинова.

ЧСИ Иван Чолаков обяснява, че работи от няколко години с адвокат Миков, но не той го е избрал, защото не частните съдебни изпълнители избират клиентите си, а обратното. Той потвърди за един случай, при който съдът е потвърдил, че адвокатът му е подал документ с невярно съдържание.

 

Източник: offnews.bg

Вашият коментар