22/04/2021

Нова схема: С една „Запис на заповед“ разорени за ден!

Поне година доказвате, че документът е фалшив

Всеки може да загуби парите си, ако някой твърди със Запис на заповед, че му е длъжник. Това става ясно от случай с жена от Враца.

Цветанка Иванова никога не е срещала Спас от софийския ромски квартал „Христо Ботев”. Разбира за съществуването му преди месец, когато във врачански банков клон става ясно, че е загубила парите от сметката си на стойност 35 хиляди лв. Тази сума Цветанка е изкарала след 10 години тежък труд в Израел, съобщава bTV.

Лист, наречен „Запис на заповед”, е единственото доказателство, според което тя е длъжник на Спас от „Христо Ботев”. Отдолу има подпис, за който Цветанка твърди, че не е неин.

Столичният адвокат Симеон Рачев Миков предоставя хартийката пред Врачанския районен съд. На нея пише, че Цветанка дължи на Спас 55 хиляди лева. Експресно, още на следващия ден, съдът в лицето на съдия Емил Кръстев узаконява записа на заповед и издава изпълнителен лист за събиране на задължението.

Врачанските магистрати отбелязват, че законът е такъв. Всеки може да изкара длъжник всекиго. Истинността на този елементарен за фалшификация документ, не се проверява. Длъжникът трябва да докаже, че твърдението не е истина.

Самият Спас категорично отрича да познава жената и да й е давал пари, които след това да си е прибрал обратно по съдебен път.

Цялата процедура е извършена с пълномощно и договор за правна помощ от адв. Симеон Рачев Миков от Софийската адвокатска колегия. Именно в неговата сметка са прехвърлени 35-те хиляди лева на Цветанка. В кантората му негов колега коментира, че парите вероятно вече са предадени – на ръка или по банков път.

Изпълнителното производство срещу Цветанка е извършено от съдебният изпълнител Иван Чолаков. Той е взел парите от сметката на Цветанка и ги превел по сметката на адвоката Миков.

По закон длъжникът трябва да бъде информиран за предстоящата конфискация на имуществото му. Това обаче не се случило. Цветанка не била открита на адреса си по лична карта във Враца, защото се преместила да живее на село месец преди аферата.

Под запор се намира и апартамента й в София, който жената давала под наем. Засега съдебният изпълнител обещава, че ще спре обявяването на имота за публична продан. До изясняване на случая, но отбелязва, че законът не го задължава да спре процедурата докато няма съдебно решение, че записът на заповед е фалшив.

Източник: dnes.bg

Вашият коментар