На форум “Уредба на фалита на физически лица в Република България – възможности и перспективи” националният омбудсман Мая Манолова и фондация “Български институт за правни инициативи” представиха проект на закон за личния фалит, предаде репортер на Novini.bg

Очакванията на българските граждани за приемането на такъв закон са огромни. Над 81% от българските граждани искат да бъде приет закон за частния фалит, който да уреди несъстоятелността на физическите лица. Това е огромен процент, който е адекватен на процента българи, които имат трудности с погасяването на бързи кредити, кредити към банки, дори с плащането на битови сметки. Числата са стряскащи – всеки трети българин има кредит. Общият брой на кредитите е близо 5 милиона, от които над 12% са необслужвани. Ако това се приравни към потребителските кредити, става въпрос за 800 млн. лв., които имат проблем с обслужването или са отчетени от банките като лоши кредити. Общо кредитите, които имат проблем с обслужването са над 4 млрд. лв., заяви Манолова.

Бяха представени и резултатите от национално представително проучване, които сочат, че 34% от населението имат кредит. По-голямата част от тези кредити са потребителски: към банки – 19%, кредитни карти, покупки на лизинг, покупки на кредит от магазин – 7%. Делът на ипотечните кредити е 4,2%, а към небанкови институции – 4,6%, заеми и близки и роднини – 2,6%, а от частни лица – 0,7%.

Основните фактори, които интервюираните изтъкват като причина за изпадане в свръхзадлъжнялост, са резките обрати в икономическата конюнктура, промените в бизнес средата и ниските доходи.

Беше представена концепция, която омбудсманът е изработила заедно с експерти, магистрати и представители на академичната дейност. Първото условие е лицето да е изпаднало в свръхзадлъжнялост. В концепцията е заложен и принципът на добросъвестността. Опитите да бъдат извършени измами, да бъде укрито имущество, да не бъдат посочени всички кредитори, ще бъдат сериозно препятствие за влизането в тази процедура, обясни омбудсманът.

Проблемът не засяга само длъжниците и техните семейства, това е огромен проблем за българската икономика, за държавата, за обществото, за фиска, защото неплатежоспособността тласка десетки хиляди българи в сивия сектор, където те не допринасят за хазната, за държавата, посочи Мая Манолова.

 

  • Мая Манолова

 

Източник: Novini.bg

Вашият коментар