23/04/2021

Омбудсманът внася законови промени за дейността на ЧСИ

Мая Манолова иска да се прекрати практиката за снабдяване с изпълнителни листове по съкратената процедура

До две седмици омбудсманът Мая Манолова ще внесе в Народното събрание законодателни промени срещу лошите практики на частни съдебни изпълнители (ЧСИ), банки, монополи и фирми за бързи кредити.

Това стана ясно след проведена дискусия на тема „Как да защитим гражданите от лоши практики на частни съдебни изпълнители, банки и монополи“, организирана от обществения защитник, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

„Броят на жалбите срещу ЧСИ, постъпили в институцията, е огромен, реално в последните седмици по 20 на ден, като само за първите четири месеца на годината те са 536 броя, а за сравнение през цялата 2016 г. са били 601 броя“, обяви Манолова.

„Нужни са промени в законодателството и в наредбите, които регламентират работата на частните съдебни изпълнители и банките по отношение на прекомерните им правомощия да се снабдяват с изпълнителни листове по съкратената процедура“, каза Манолова.

Тя обяви, че е готова със законопроект, който да подобри призоваването, да даде възможност на гражданите да плащат без да стигат до съдебно изпълнение, където са натоварени с повече такси, както и да могат да обжалват оценките на недвижимите имоти, които се продават на публична продан на безценица.

Сред предложенията, направени по време на дискусията, са въвеждане на санкции за ЧСИ и намаляване на техните такси.

„Нямам приемна в страната, в която хората да не плачат срещу умишлени действия на частни съдебни изпълнители, срещу произвола и злоупотреба с техните права. Това минава всякакви граници, съсипани съдби, съсипани животи, продадени за без пари жилища, неимоверно нараснали минимални задължения. В резултат – паразитни разноски, върху които се начисляват и такси, които се събират от тях. Време е на това да се сложи точка“, категорична е Манолова.

Утре в институцията на омбудсмана ще се събере експертна работна група с участници от дискусията, която да надгради с нови предложения законопроекта на омбудсмана.

 

В дискусията се включиха министърът на правосъдието Мария Павлова, депутати от 44-ото Народно събрание, представители на потребителски, работодателски и синдикални организации, магистрати, адвокати, пострадали граждани и други.

 

Източник: investor.bg

Вашият коментар