Всеки гражданин трябва да бъде ясно информиран какво дължи и да му бъде даден срок, в който доброволно да се издължи, каза Манолова

Омбудсманът ще се бори с практиката общините да събират данъци чрез частни съдебни изпълнители.

Част от общините в страната имат практика да ползват частни съдебни изпълнители, за да събират неплатени местни данъци и такси, каза днес във Варна Мая Манолова, която проведе изнесена приемна за граждани. Тя уточни, че е получила множество сигнали, че и община Варна действа по този начин, като определи тази политика като нечестна спрямо хората, предава БТА.

По този начин общините постигат висока събираемост на приходите, но въпросът е, че всеки гражданин преди да бъде даден на частен съдебен изпълнител, трябва да бъде ясно информиран какво дължи и да му бъде даден разумен срок, в който доброволно да се издължи, посочи Манолова.

По думите й информираността е честното отношение, защото в противен случай частните съдебни изпълнители натоварват длъжниците с допълнителни такси, запорират им сметки и недвижими имоти.

Манолова каза още, че е получила много жалби от варненци с увреждания срещу местната наредба за преференциално пътуване с градския транспорт. Омбудсманът посочи, че след разговор с кмета Иван Портних има уверения, че ще бъдат предприети промени. Дори преференциите за хората с увреждания да не важат за целия градски транспорт, поне да са за маршрут, а не за отделни линии, каза омбудсманът.

 

Източник: investor.bg

 

Вашият коментар