Мая Манолова очаква държавата да плаща сериозни обезщетения заради заведени дела от длъжници срещу ЧСИ

Европейският съд по правата на човека в Страсбург може да бъде залят от дела на българи, пострадали от частни съдебни изпълнители (ЧСИ).

За това предупреди националният омбудсман Мая Манолова след среща с председателя на Европейския съд по правата на човека Гуидо Раймонди. Омбудсманът получи пълната му подкрепа по отношение на подетата от нея кампания за ограничаване на извънредните правомощия на частните съдебни изпълнители у нас, в  контекста на вече съществуващата практика на Европейския съд, съобщават от институцията.

От април е налице осъдително решение срещу Словения за това, че за малък дълг от 170 евро е продадено на половин цена жилището на гражданин на Словения, като държавата е осъдена на близо 85 хил. евро обезщетение за това действие, даде пример Манолова.

„След осъдителното решение срещу Словения България е изправена пред ситуацията да плаща сериозни обезщетения на всеки гражданин, който се оплаче в Страсбург за това, че жилището му е продадено на половин цена, без да може да обжалва оценката, за малък дълг, т.е за ежедневната практика на частните съдебни изпълнители в България, от която потърпевши са не десетки, не стотици, а хиляди български граждани“, посочи Манолова.

По време на срещата с Гуидо Раймонди общественият защитник го информира за пакета от законодателни промени, внесени от нея през миналия месец в Народното събрание срещу извънредните правомощия на частните съдебни изпълнители.

Сред предложенията ѝ са длъжниците да могат да обжалват оценката на недвижимите имоти, за да не се продават жилищата им на безценица, да няма запор на заплати и имущество за дълг от 100 лева.

Освен това Манолова предлага да бъде коригиран несеквестируемият доход, който не е променян от 2008 г., когато минималната работна заплата беше 460 лв., а също така и намаляване на таксите на ЧСИ.

Идеята е сборът от всички такси да не надвишава размера на задължението и длъжникът да не дължи такси, когато плаща в срока за доброволно изпълнение.

Източник: investor.bg

Вашият коментар