Потърпевши от работата на съдебните изпълнители поискаха премахването им като институция и по-ефективен контрол върху водените съдебни производства. Те ще организират протест, на който ще има масово подаване на жалби в Министерството на правосъдието.
Липсва реален съдебен контрол на работата на частните съдебни изпълнители, смятат от Сдружение “Солидарност”. И настояват на случаен принцип да се проверява всяко 50-то дело. Съдът според тях не изследва документите, въз основа на които се претендира даден дълг. Така първо се издава изпълнителен лист, след което длъжникът може да възрази. Затова настояват:
Ивайло Илиев – председател на Сдружение “Солидарност”: Да бъде задължен съдът да издава валидни съдебни актове и да връчва книжата съдът, а не частните съдебни изпълнители.
Според сдружението, последните промени в Гражданско-процесуалния кодекс от 2017 г. са козметични и не са сложили край на практиката длъжникът да не бъде уведомяван, че срещу него има производство.
Ивайло Илиев – председател на Сдружение “Солидарност”: Законът така е написан, че да може да бъде заобикалян и от частен съдебен изпълнител, и от съдиите.
В края на януари Европейската комисия изпрати писмо до България, в което призовава да се спазва европейското законодателство относно неравноправните клаузи в потребителските договори. Според комисията някои кредитори могат да получат почти автоматично заповед за незабавно изпълнение, докато длъжникът може да оспорва при много по-строги условия. От Сдружението ще представят исканията си в Министерството на правосъдието.
Източник: bnt.bg

Вашият коментар