22/04/2021

Потърпевши поискаха премахването на частните съдебни изпълнители като институция

Потърпевши от работата на съдебните изпълнители поискаха премахването им като институция и по-ефективен контрол върху водените съдебни производства. Те ще организират протест, на който ще има масово подаване на жалби в МинистерствоТО на правосъдието.

Липсва реален съдебен контрол на работата на частните съдебни изпълнители, смятат от Сдружение „Солидарност“. И настояват на случаен принцип да се проверява всяко 50-то дело. Съдът според тях не изследва документите, въз основа на които се претендира даден дълг. Така първо се издава изпълнителен лист, след което длъжникът може да възрази. Затова настояват:

Ивайло Илиев – председател на Сдружение „Солидарност“: Да бъде задължен съдът да издава валидни съдебни актове и да връчва книжата съдът, а не частните съдебни изпълнители.

Според сдружението, последните промени в Гражданско-процесуалния кодекс от 2017 г. са козметични и не са сложили край на практиката длъжникът да не бъде уведомяван, че срещу него има производство.

​Граждани излязоха на протест пред сградата на Висшия съдебен съвет

​Граждани излязоха на протест пред сградата на Висшия съдебен съвет

Те настояват за промяна в гражданския процесуален кодекс и по-конкретно главата за заповедно производство, защото според тях не отговаря на европейско…

Ивайло Илиев – председател на Сдружение „Солидарност“: Законът така е написан, че да може да бъде заобикалян и от частен съдебен изпълнител, и от съдиите.

В края на януари Европейската комисия изпрати писмо до България, в което призовава да се спазва европейското законодателство относно неравноправните клаузи в потребителските договори. Според комисията някои кредитори могат да получат почти автоматично заповед за незабавно изпълнение, докато длъжникът може да оспорва при много по-строги условия. Утре от Сдружението ще представят исканията си в МинистерствоТО на правосъдието.

 

Източник: bnt.bg

Вашият коментар