21/04/2021

Правосъдното министерство крие разговорите с ЕК

Паметните бележки от срещите на представителите на съдебната власт с евроекспертите, подготвящи докладите за България, изведнъж се оказаха защитена и тайна информация

Вестник Сега поиска записките, правени от Министерството на правосъдието в периода от 1 януари 2007 до 19 март 2018 г. Паметните бележки след 19 март 2018 г. бяха публикувани онлайн от Висшия съдебен съвет, след като от министерството му ги предоставиха по искане на представляващия Боян Магдалинчев.

Той мотивира искането си до Данаил Кирилов с това, че не всички членове на съвета са наясно какво се говори по тези срещи, а и за обществото също е важно да знае. Затова и Сега поиска останалите паметни бележки.

Но се оказа, че ведомството на Кирилов има двоен аршин за публичността. Оттам отговориха, че „това е служебна обществена информация, която е свързана с оперативната подготовка на актовете на МП и органите на съдебната власт. Тази информация няма самостоятелно значение“. И още – „това не е обществена информация в чист вид. Срещите са затворени. В тях се правят изявления, отнасящи се до дългосрочни проекти, които са с продължителен срок за изпълнение. В хода на дискусиите се излагат междинни данни и информация за процеса на изпълнение на набелязаните мерки, които се отнасят до интересите на държавата и други правно защитени интереси“.

Паметните бележки, разпространени от Висшия съдебен съвет, дадоха повод на близките до властта медии да обявят, че председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов „топи“ България пред ЕК. Вероятно и това беше целта на обнародването им, тъй като Панов е в постоянен конфликт с мнозинството в съвета, което споделя тезата, че той не представя реалната картина за страната ни.

От паметните бележки се вижда, че всички освен Панов не виждат проблеми. А председателя на ВКС обяснява на евроекспертите, че основна пречка на борбата с корупцията е, че политиците се стремят да овладеят върховете на съдебната власт. Панов посочва още, че антикорупционната комисия (КПКОНПИ) не е направила нищо по въпроса с финансовия министър Владислав Горанов, живеещ в чужд апартамент. Панов посочва и прекратеното дело за смъртта на сина на бившия транспортен министър Ивайло Московски, както и липсата на контрол върху главния прокурор. „Съдебната система работи избирателно и напълно парализирана. Няма разследвания срещу политици от високите етажи, а има само такива, които са по отношение на изпаднали в немилост“, заявява Панов.

Според него докладите на ЕК са единственият начин да се разобличат някои от вършените безобразия.  Напомняме, че преди дни правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че ще подаде оставка, ако мониторингът на ЕК срещу България не падне до 3 месеца.
Ограничението за предоставяне на служебна обществена информация не може да се прилага след изтичане на 2 години от създаването й, припомни адвокат Александър Кашъмов от Програма Достъп до информация“ (ПДИ). Затова според него няма основание министерството да откаже паметните бележки, съставени преди повече от 2 години. Останалите също трябва да бъдат дадени „предвид надделяващия обществен интерес, идентифициран от самия Висш съдебен съвет, който е взел решение частично да ги оповести“, каза юристът пред Сега. Той допълни, че пълнотата е основен принцип на правото на достъп до информация.
Преди година Министерството на правосъдието водеше класацията на абсурдните откази да бъде предоставена информация. То отказа да предостави на ПДИ дори годишния си отчет за достъп до информация с аргумента, че законът за достъп до информация е неприложим.

Източник: petel.bg

Вашият коментар