23/04/2021

Предлагат единственото жилище на длъжник да не се продава

Имотът да е защитен, дори когато е ипотекиран, до приключване на делото поне на първа инстанция

Единственото жилище да не може да бъде продадено от съдебен изпълнител, дори когато е ипотекирано, до приключване на делото на длъжника поне на първа инстанция.

Това е едно от предложенията за промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), които омбудсманът Диана Ковачева подкрепя.

Предложенията ще бъдат гледани днес на второ четене в правната комисия в парламента, съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

„Като омбудсман подкрепям да се даде глътка въздух на длъжника, дори и в случаите на ипотекирано единствено жилище, като се запази несеквестируемостта му (да не може да се продаде), поне до приключването на делото на първа инстанция.

Т.е. по принцип, когато длъжникът се съгласи сам да ипотекира единственото жилище, то няма защита и спрямо него може да се прави принудително изпълнение

istock

Но в този случай, тъй като производството може да приключи много бързо, смятам, че е добре да се даде възможност – поне до приключване на първоинстанционното производство, да не се допуска принудителното изпълнение“, посочва омбудсманът.

„Европейската комисия също обръща внимание на проблема като посочва противоречие с чл. 7 от Хартата на ЕС за основните права, а именно правото на гражданите на зачитане на личния им живот и на жилището им.

Ако имаш едно жилище и го ипотекираш, за да изтеглиш заем, в този случай, то вече не е несеквестируемо, т.е. може да бъде обект, включително и на публична продан.

Но в случаите, когато вече има съдебно производство и се очаква принудително изпълнение, то може да приключи много бързо, в рамките на седмици и хората да останат на улицата.

Затова омбудсманът настоява в този случай да се запази несеквестируемостта на единственото жилище, поне до приключване на първоинстанционното производство.

Сред текстовете, инициирани от обществения посредник и приети на първо четене от парламента през март т.г., е този за промяна в чл. 411 от ГПК.

Бюджет 2016 - 5,3 млрд. лева нов дълг

 

Предложението включва при разглеждането на заявлението за заповед за изпълнение, съдът да може да откаже да я издаде, при вероятност за наличието на неравноправна клауза, защото на този ранен етап от производството, магистратите все още няма как да бъдат сигурни.

Сред предложенията на омбудсмана, са още съдът служебно да следи за наличие на неравноправни клаузи, както и към заявлението за заповед за изпълнение да се приложи и договорът, от който произтича задължението.

Освен това, Ковачева ще настоява длъжниците да не могат да бъдат осъдени само въз основа на извлечение от счетоводните книги на банките.

Общественият защитник ще аргументира и предложенията, инициирани от институцията за увеличаване на сроковете от двуседмични на едномесечни.

 

 

Източник: pariteni.bg

Вашият коментар