27/10/2020

Протестиращи искат оставката на съдебния министър

Пред Министерството на правосъдието се провежда протест с искане за незабавна оставка на министъра Данаил Кирилов и заместник-министъра Десислава Ахладова. Той е организиран от гражданското сдружение на потърпевшите от частните съдебни изпълнители и съдебната система „Солидарност“. Причината е „неспособността и нежеланието“ на съдебните министри да решат проблемите в съдебната система, действащия Граждански процесуален кодекс и произволните действия на частните съдебни изпълнители в България, посочват от сдружението. Участниците в него многократно са изпращали сигнали до Кирилов за съществуващата незаконна практика на съдилищата в страната да не издават валидни, мотивирани съдебни актове в Заповедното производство, частните съдебни изпълнители да действат без възлагане, без връчване на длъжниците, без да разясняват правата им и без контрол от съда. Повече по темата може да прочетете в материала на „БАНКЕРЪ“ „Потърпевши от ЧСИ искат ЕС да наложи нов мониторинг върху съдебната ни система“.

На практика уреденият по този начин модел на заповедното производство в България отнема правото на защита на потребителите и действа в пряк интерес на частни съдебни изпълнители и колекторски фирми.

Припомняме, че по същите въпроси Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България, а скоро предстои посещение на членове на Комисията по петиции към Европейския парламент.

Протестът продължава с шествие по ул. „Славянска“, до представителството на Европейската Комисия и Европейския парламент на ул. „Раковска“ № 124, където ще бъдат внесени протестни писма до двете институции.

 

Източник: paragraph22.bg

Вашият коментар