23/04/2021

Цацаров: Най-добре е промените в ГПК да бъдат оттеглени

Ако бъдат направени промени в Гражданския процесуален кодекс, които дават правомощия на прокуратурата да се намесва в сделки, те ще бъдат безкрайно опасни. Възможно е такива промени да отворят врата към нещо, което е създадено с благородни намерения, но след това ще се превърне в изключителна опасност.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в Народното събрание тази вечер преди участие в среща, организирана от АБВ относно съдебната реформа, предаде БГНЕС.

„Правомощията на главния прокурор са в рамките на наказателния процес. Хайде да не създаваме една свръхструктура, която не знаем след 2-3 години какви резултати ще продуцира“, призова Сотир Цацаров. Той обяви, че инициативата му за среща с премиера по-рано днес е била обща, а от нея е останал с впечатление, че е налице „изключително съвпадение на мненията“ между него и Бойко Борисов. Най-доброто решение е този законопроект за изменение на Гражданския процесуален кодекс да последват съдбата на промените в Наказателно-процесуалния кодекс, а именно да бъде оттеглен, обясни Сотир Цацаров.

Главният прокурор обяви, че това му становище касае по същия начин възможността той да спира сделки за 48 часа. „Пита се кога, при какви условия, под какъв контрол“, каза Цацаров и обясни, че такава хипотеза има в момента в закона за мерките за изпиране на пари и в закона за мерките срещу финансирането на тероризма. Там обаче сделки могат да спират министърът на МВР и председателят на ДАНС, а актът им подлежи на контрол пред Върховния административен съд, каза Цацаров.

По отношение защитата на държавния интерес в ГПК такива правомощия има министърът на финансите, подчерта Цацаров и попита какво ще постигнем, ако се прехвърлят тези правомощия на прокуратурата. Законопроектът трябва или да се оттегли, или да се върви към редакции, които касаят именно повече правомощия за финансовия министър, коментира Цацаров.

За срещата си в Министерски съвет по-рано днес Цацаров каза още, че неговата позиция е споделена освен от премиера, но и от работодателските организации. Те виждат в такива правомощия заплаха за бизнеса, която Цацаров призна, че също вижда. Главният прокурор коментира още, че изменения за една сделка не могат да се правят. „Ако си представим, че тези изменения се случат, те ще спомогнат ли за развалянето, унищожаването на тази конкретна сделка? Огромната част от тези сделки не са се случили на територията на страната или вече са се случили“, каза той.

По отношение на отделните предложения за законодателни промени Цацаров каза, че не може да се твърди, че някой е „възприел предложенията на прокуратурата“. Тези предложения са факт още от ноември и фигурират в последния мониторингов доклад като препоръка, каза Цацаров и добави, че всеки който смята, че някой законопроект „обслужва интересите на прокуратурата“ или не е чел доклада, или удобно забравя за неговото съществуване.

По отношение на промените в Закона за съдебната власт Цацаров каза, че ще има поне три законопроекта за промени – на АБВ, на ГЕРБ и на Министерски съвет. Според Цацаров това е оптимален вариант, защото никой не може да има претенцията, че неговият законопроект е единствено възможен, най-истински и най-реформаторски. Трите законопроекта ще дадат възможност да се подберат и комбинират възможно най-добрите идеи – това е конкуренция в най-добрия смисъл, подчерта Цацаров.

Във връзка с обвиненията на Радан Кънев, че прокуратурата се е провалила в много отношения през последните десет години Цацаров коментира, че не би искал да дава оценки на Кънев, защото няма да прозвучат добре. В последните десет години главни прокурори са били трима души – нека направи поне това, което са направили те, вместо да работи с общи политически лозунги, посъветва главният прокурор.

„Пропаганда всеки може да прави – такава улична, трибунна пропаганда, той е цар на това“, добави Цацаров по адрес на Кънев. „Аз също имам мнение за г-н Кънев, но няма да го кажа на глас, защото имам малко повечко възпитание“, заключи Цацаров.

 

Източник: © Actualno.com

Вашият коментар