С 4000 лв. е ужилен бивш военен от Пловдив

Бившият частен съдебен изпълнител Атанас Атанасов, който е с отнети права, продължава да създава проблеми на клиентите си. Пловдивчанинът Иван Делков е първата му жертва от новата серия. По всяка вероятност той ще се окаже първи в дълъг списък от измамени по нова схема. Въпреки че е платил до стотинка дълга на съпругата си Елза, получил документ от Атанасов, 4 г. по-късно Делкови са атакувани от фирма за събиране на дългове, съобщава “Марица”.

Преди дни те получават писмо, че по същия кредит, разплатен с Атанасов, дължат 4551,08 лв. Абсурдът е пълен, тъй като за всички разплащания Иван Делков има пълна документация.

Историята започва през 2005 г., когато на 23 декември Елза Делкова тегли кредит от 2500 лева от Пощенска банка. По онова време жената е служител на “Български пощи”. Пропуска да сподели със съпруга си за кредита, смята, че ще може да го обслужва от заплатата си. След серия от неблагополучия, съкращения, безработица, Елза постъпва на работа в текстилна фирма. До този момент не погасява месечните вноски по заема. Междувременно банката завежда дело в Районния съд. На 24 март 2009 г. Районният съд я осъжда да плати 3227,12 лв. плюс наказателната лихва.

Издаден е и изпълнителен лист от ЧСИ Атанас Атанасов. Той налага запор върху заплатата на Делкова за декември. Удържат й 86 лева. На 5 януари 2010 г. отидох в кантората на Атанасов, за да разбера точно колко има да връща съпругата ми, разказва Иван Делков. Уговорката е Елза да плати 30 процента от дълга в размер на 1740 лева плюс всеки месец по 10 процента – 600 лева. Плащанията започват. Делков се усъмнява, защото от кантората му дават копие от разписките за платените суми. Той обаче се заинатява и си иска оригиналите. Получава ги.

На 2 февруари отива отново в кантората. Пита дали продължават да текат лихви всеки месец. Когато установява, че за останалите месеци трябва да плати лихва 240 лева, внася 1000 лева плюс още 2393,70 лв. Настоява да получи удостоверение, че изпълнителното дело № 324/2009 г. срещу Елза Делкова е свършено. В крайна сметка му издават документа. Като бивш военен, Делков решава да е изпълнителен докрай. Отива и в банката да иска подобен документ. Оттам му казват, че не могат да му издадат, защото имат отношения само с ЧСИ.

Четири години по-късно семейството получава писмо от фирма за прехвърляне на дългове “Фронтекс Интернешънъл” ЕАД. Фирмата уведомява, че банката е прехвърлила вземане в размер на 4551,08 лв. и трябва да се плати задължението на новия кредитор.

Междувременно Върховният съд лиши от права ЧСИ Атанас Атанасов. Неговите дела са прехвърлени на друг ЧСИ – Никола Видев. Оказва се, че парите са постъпили в кантората на Атанасов, но не са преведени на банката. В досието има още нещо любопитно. През 2011 г. адвокат Даниела Куцева, която обслужва банката, праща две писма до ЧСИ да запорира заплатата на Делкова заради липсата на плащания. Те обаче остават без последствие, остават в досието, а запор не е наложен.

“Никъде в закона не пише, че клиентът с принудителни мерки може да накара ЧСИ да върне парите на банката. Нещо повече. Никъде в закона не пише какви са последствията за самия ЧСИ”, обяснява Делков. На всичкото отгоре той изчислява, че е платил с 1300 лева повече на Атанасов.

От Камарата на частните съдебни изпълнители коментираха, че парите трябва да се връщат от длъжниците само по банков път.

Най-скандалният ЧСИ в Пловдив Атанас Атанасов бе лишен от права за 3 г. от ВКС през юли. Кантората му бе запечатана от специална комисия. 5600 дела бяха поети от колегата му Никола Видев. Той бе категоричен, че по някои от сделките ще се наложи да се назначават нови търгове. Самият Атанасов се покри за дълго време. Според слуховете е пребивавал в Италия. Преди дни обаче той е забелязан в района на старата си кантора.

Скандалите около Атанасов продължават пета година. Срещу него имаше стотици жалби от пловдивчани, останали без имущество. Бе създаден дори комитет от пострадали от делата му хора.

През февруари 2009 г. Атанасов бе нападнат от непознат мъж и ударен тежко с метална тръба по главата. Той бе приет в болница с тежка черепно-мозъчна травма. След като се излекува, продължи да работи допреди няколко месеца.

Източник: Blitz.bg

Вашият коментар