22/04/2021

Частните съдебни изпълнители искат отпадане на такса „юрисконсулт“

Частните съдебни изпълнители (ЧСИ) искат да отпаднат таксите, които юрисконсултите на дружества си начисляват при забавени плащания на длъжници. Това каза председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев, съобщи БТА.

Камарата и националният омбудсман Мая Манолова твърдят, че така разходите по изпълнителните дела рязко ще спаднат. В момента на дълг 50 лева може да бъдат начислени такси на юрисконсулт за 650 лева. И ако към тях се прибавят таксите на ЧСИ и лихви общият дълг може да достигне и 1000 лева.

При малките задължения винаги има дисбаланс, става дума за глоба от 20 лева или малки сметки за парно отопление и ток, при които разноските надхвърлят задълженията, каза Дичев. И допълни, че тези задължения са най-много и ако не се събират, никой няма да ги плаща, което е риск за финансовата система, за бизнеса и за общините.

В Сърбия и в Македония тези средства се събират извънсъдебно от изпълнители и няма такси за съдебни процеси и юрисконсултски хонорари, даде пример Дичев. Така съдебният изпълнител няма да запорира заплата. Но може да бъде сезиран от взискателя и да му предаде вземане. Съдебният изпълнител ще уведомява длъжника и ще го покани да плати.

Готови сме да съдействаме с експертиза, защото с тази малка промяна дребните задължения ще се събират без такива такси и ще отпаднат арбитражите на някои институции, посочи още председателят на Камарата.

Камарата иска максимално бързо да се разгледат в парламента предложените от Министерството на правосъдието промени и да има гаранции, че няма да се налагат запори на майчински добавки и на пенсии.

Намаление на разноските ще се постигне и с електронни запори. Ако се въведат електронни публични търгове, няма да има манипулиране от страна на наддаващи.

Съдебните изпълнители предлагат и началната цена на търговете да започва от 90%, а не от 75%, като се намалява с 10 на сто, а не – двойно, каквато е сегашната практика. Освен това се предлага задатъкът при търговете вече да е 5%, както и подобни имоти да могат да се купуват по-лесно с кредит.

 

Източник: investor.bg

Вашият коментар