Новата придобивка на Боян Новански все още не е преустроена в апартамент

Закупуването на имот от частен съдебен изпълнител се превърна в привлекателна възможност през последните години заради факта, че цената при първична публична продан е по-ниска от пазарната оценка. Шансовете на кандидат-купувача да постигне наистина изгодна сделка се увеличава многократно, ако е в близки отношения с частния съдебен изпълнител.

Дали това е случаят с члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Новански, не е ясно, но е факт, че той се е сдобил с привлекателен имот в центъра на София – на ул. „Лавеле“ 19, непосредствено до Съдебната палата. Става въпрос за 1/3 от бар с площ от 132 кв. м, видно от имуществената декларация на Новански.

В документа обаче не е посочена сумата, за която адвокатът е придобил имота. В края на юни тази година за него е издадено удостоверение за строеж, от което става ясно, че той ще бъде преустроен от „кафе-бар в апартамент“.

Другата страна по сделката също не е случаен човек. Това е частният съдебен изпълнител Стоян Якимов, станал известен с участието си в много знакови сделки, особено след фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) през 2014 г.

Публично известни връзки с Пеевски

Той е смятан за близък до адвокат Александър Ангелов, с когото в миналото са били в една кантора. Ангелов пък е известен като един от адвокатите на депутата от ДПС Делян Пеевски. Именно той и партньорът му Гено Андреев участваха в сделката за недовършената сграда на ИПК „Родина“, представлявайки купувача в лицето на дружество, управлявано от майката на Пеевски – Ирена Кръстева.

Според разследване на „Биволъ“ Александър Ангелов е номинален собственик на офшорната компания „Виафот“, претендираща за собствеността на русенския оръжеен завод „Дунарит“, придобит след фалита на КТБ от Емилиян Гебрев. Тази компания бе посочена от бившия военен министър и бивш посланик на България в НАТО Бойко Ноев като ключова за разплитането на случая с отравянето на Гебрев през 2015 г.

От своя страна Боян Новански е свързван в съдебните среди с бившия директор на столичното следствие Петьо Петров-Еврото, чиято близост с Пеевски е публична тайна. Следа в тази посока е вписаното през 2006 г. в Имотния регистър дарение на имот край Созопол от Петров на Новански, разкрито от в. „Капитал“.

При избора си за член на ВСС през 2017 г. Боян Новански получи внушителна подкрепа от 200 гласа в Народното събрание, сред които попаднаха и тези на групата на ДПС, въпреки че формално бе издигнат за поста от „Обединени патриоти“.

Новански преди и след влизането си във ВСС

По време на изслушването си преди избора адвокатът разкритикува предишния състав на съвета за непрозрачната му кадрова политика и се обяви за привърженик на пълното самоуправление в съдебната система. Новански демонстрира обаче различно поведение след като стана член на Съдийската колегия на ВСС.

Той бе сред подкрепилите свързвания с ДПС съдия Алексей Трифонов за председател на Софийския градски съд, въпреки че Общото събрание на съда на два пъти преди това подкрепи с голямо мнозинство другия кандидат – Евгени Георгиев.

Съвсем наскоро Новански демонстрира и че вече не е толкова остър критик на непрозрачната кадрова политика на ВСС. Именно той предложи миналата седмица Съдийската колегия да занижи атестацията на съдия Мирослава Тодорова, защото срещу нея има висящо дисциплинарно производство. В същото време Новански подкрепи мнозинството в колегията, което повиши оценката на съдия Петя Крънчева, въпреки че самият той е докладчик по висящата ѝ дисциплинарка, която продължава вече две години и обединява общо три производства за различни нарушения.

“Един камион с прах за пране пред Съдебната палата”

Адвокатът наскоро предизвика и острата реакция на ръководителката на Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова, заявявайки в съвета, че „трябва да се изсипе един камион с прах за пране пред Съдебната палата, за да се изперат нечии съвести“.

Изказването му бе по повод окончателното решение на ВКС да осъди на пробация съдийката от Раднево Люба Петрова, която си бе измислила цяло съдебно заседание. Докато бе временно отстранена, тя подаде молба да бъде възстановена в Районния съд в Раднево и при обсъждането на искането ѝ Новански намекна, че присъдата ѝ е прекалено лека.

„Като съдии имаме висок праг на търпимост към градивната и отговорна критика, но не сме длъжни да се примиряваме с тенденциозни мнения, които голословно, без да се посочат каквито и да са доказателства, насаждат съмнения в интегритета ни“, отговори му с писмо съдия Захарова, приканвайки го да се извини публично. Това не се случи.

Прах за пране пред Съдебната палата не се появи, но Боян Новански си купи имот на метри от нея. Към момента той все още изглежда като заведение, макар и затворено.

 

П.П.: Стоян Якимов и търговете на синдиците на КТБ

Частният съдебен изпълнител Стоян Якимов продаде през 2016 г. на Държавната консолидационна компания (ДКК) авиоремонтния завод „Авионамс“, който преди срива на КТБ през 2014 г. бе собственост на обвиняемия вече банкер Цветан Василев. Сделката бе за 29 млн. лева – минималната цена, определена от Якимов.

Друга продажба по искане на синдиците на фалиралата КТБ бе на недостроения Издателско-полиграфически комплекс „Родина“. Причината бе неизплатени дългове на ИПК „Родина“ и дъщерното му „Родина тауър“, контролирани от майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева. Въпросните имоти бяха продадени от Якимов през 2018 г. за 40 млн. лева на д-р Михаил Тиков, който държи най-голямата верига от болници в страната, сред които „Софиямед“. Цената бе близка до минималната.

През 2018 г. Якимов обяви за публична продан и столичната зала „Универсиада“ – близо 20 дка земя и 4300 кв. м сграда за 15.6 млн. Лева. Също по искане на синдиците на КТБ. Към момента не е публично известно да е сключена сделка за залата.

Фалитът на КТБ бе причината и за още един публичен търг, обявен от същия частен съдебен изпълнител. Става въпрос за административната сграда, в която се намираха студиата и гримьорните на ТВ 7 на столичния бул. „Цар Борис III”.

 

Корекция: Статията за бара на член на ВСС

На 22 юли публикувахме статия със заглавие „Член на ВСС си купи бар до Съдебната палата от емблематичен съдебен изпълнител“, в която погрешно се твърди, че членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Новански притежава 1/3 от бар с площ 132 кв.м. на ул. “Лавеле”, непосредствено до Съдебната палата.

Този факт действително е посочен в имотната декларация на магистрата. Допълнителна проверка обаче посочи, че в момента Боян Новански няма подобна собственост. На 31 януари 2018 г. е влязло в сила постановление за възлагане на 1/3 от имота на ул. „Лавеле” 19 от частен съдебен изпълнител Стоян Якимов на купувач. Боян Новански е бил длъжник по изпълнително дело, вследствие на което е прехвърлил неговата собственост на Стоян Якимов и въпросният имот е придобит от трето лице.

В публикацията е споменат същият съдебен изпълнител, като погрешно се твърди, че Новански е придобил от него имота. Всъщност Якимов е купувач, а не продавач. Статията е свалена веднага след установяването на неверните обстоятества. Редакцията се извинява за допуснатите фактологически грешки.

 

 

Източник: svobodnaevropa.bg

 

 

 

 

 

Вашият коментар