“Ситуацията е критична. Има десетки хиляди, може би стотици хиляди български граждани, които са жертва на злоупотреби с права от страна на частните съдебни изпълнители, които наистина изнемогват, на които са им запорирани имущества, сметки, заплати, продадени са им на безценица жилищата. Това не може да продължава по този начин и мисля, че е ясно на всеки български гражданин, а следователно и на депутатите”, каза в студиото на “Още от деня” националният омбудсман Мая Манолова.

“От наличната статистика например е ясно, че частните съдебни изпълнители ъбират около милиард и половина принудително дългове годишно. Милиард и половина – представете си какви колосални пари става дума, че длъжниците, които са в невъзможност да платят дължими суми на банки, на бързи кредити, на монополни дружества – техният брой расте непрекъснато”, продължи тя.

Омбудсаманът обясни, че у нас няма закон за длъжностна несъстоятелност на физическите лица и много хора, които са длъжници, отиват например във Великобритания, за да обявят фалит там. От това страда нашата икономика, добави Мая Манолова.

“Предизвикателство е да бъде изготвен такъв проектозакон и моят екип се е заел с това, защото не е лесно да се намери баланс между интересите на кредиторите, защото дълговете все пак трябва да се събират, и длъжниците. Нека да е ясно, че аз не подкрепям тезата: Тези, които дължат, да не плащат. Аз съм защитник на тезата, че гражданите трябва да плащат толкова, колкото дължат или с разумно увеличение за лихви и за разноски. А не с колосалното натрупване на разходи върху един неголям дълг”, продължи тя.

ЧСИ и лошите практики. Говори Мая Манолова
Източник: bnt.bg – “Още от деня” 

Вашият коментар