Спорни членове от Закона за частните съдебни изпълнители (ЗЧСИ) позволява хората да бъдат съдени, както по време на Инквизицията през Средновековието. Това коментира пред bTV юристът Десислава Филипова по повод разследването, което установи, че хора стават длъжници чрез фалшиви документи.

Според Филипова вина носят не само политиците, които са приели закона, но и тези, които не са отменили спорните членове. По думите ѝ процесът е обърнат – първо се издава изпълнителен лист на лице, за което се твърди, че е длъжник, без то да бъде призовано на съд, без да има право да се защити. Пред съда се представят документи с определени констатации, като съдът няма как да ги провери.

Този уникален закон беше сътворен през 2008 г. от БСП и ДПС, коментира Димитър Байрактаров, бивш депутат от Патриотичния фронт. По думите му с този закон се извършват много сериозни престъпления, за които се иска юридическа подготовка.

Юристът Димитър Ганев коментира, че ЧСИ Иван Чолаков, който движи изпълнителните дела по конкретните случаи, се крие зад закона, а Камарата на частните съдебни изпълнители не прави нищо (КЧСИ). Той каза, че два пъти е сезирал ДАНС, откъдето му благодарили за гражданската доблест.

Сезирах Европейската комисия. Жалбата е регистрирана през 2014 г., миналата година получихме официално писмо, че ЕК се извършва проверка, каза той и посъветва жертвите на измами да сезират постоянно институциите.

От КЧСИ отказаха да коментират случаите. Съветът на камарата ще се самосезира и ще извърши проверка.

Източник: offnews.bg

 

Вашият коментар