1,25 млрд. лв. са събрали през 2015 г. частните съдебни изпълнители. Това отчете председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев.

Според него намаляващият брой на изпълнителните дела е знак, че страната излиза от финансовата криза.

Статистиката сочи, че най-много са делата на бизнеса, следват тези на общините, но намаляват делата, които банките водят срещу нередовни кредитополучатели, като в сравнение с 2011 г. те са се стопили наполовина. Заради големия им брой преди това обаче, половината от събрания малко над един милиард лева, е отишъл именно при банките. От отчета му стана ясно още, че нараства интересът към продажби на имоти, чиито собственици са изпаднали в невъзможност да плащат кредитните си вноски, предаде БНР.

Половината от събраното от частните съдебни изпълнители е било по дела, заведени от банки срещу неизрядни длъжници. Този ред неуредени отношения през последната година е оживил видимо пазара на недвижими имоти, предлагани от банките в специализирания сайт на камарата, обясни Георги Дичев.

“Както и може би на свободния пазар по-бързо намират своя купувач имоти с по ниска стойност, обикновено жилищни, двустайни апартаменти, те най бързо се продават. Най-трудно се големите бизнес имоти, но пък виждаме, че специално 2015 година и там има подобрения от гледна точка на това, че са продадени такива и то не малко”, каза Дичев.

Освен от банки, частните съдебни изпълнители са събирали през 2015 година и парите на общини. Благодарение на тях в хазната директно са влезли над 120 милиона лева и това в условията на намаляващи се дела заради успокояващият си бизнес климат у нас.

Това не е намаление като цяло, а по-скоро е възстановяване на положението преди кризата Броят на изпълнителните дела във всяка една държава отговаря на нивото на икономиката в нея и очевидно заради кризата делата бяха доста повече, отколкото е нормално за икономиката на България, тя се възстановява в предишния си нормален вид.

“Проблем в работата си частното съдебно изпълнение среща при личните отношения на деца с разделени родители, когато става дума за изпълнение на съдебно решение, например за плащане на издръжки. Затова и от Камарата предлагат конкретни промени в Семейния кодекс, които да направят реални санкциите по отношение на родителите, които не изпълняват задълженията си, да се глобяват родители, които въпреки съдебно решение, отказват да предадат дете на другия родител.

В момента няма санкции, поради което недобросъвестните родители си правят каквото искат, разиграват институции, деца и другите родители. Затова искаме да се въведат ефективни санкции не за да се налагат на практика постоянно, а да се знаят, че ако някой не ги изпълни ще бъде санкциониран. Смисъла на правото е това, да има санкции и да се знае, че те ще бъдат преведени в действие, когато някой извърши нарушение.

Близо 120 млн. лв. от събраното през 2015 година от частните съдебни изпълнители е влязло в бюджета, каза Дичев, но коментира, че въпреки това държавата не внася никакви пари за финансирането на системата, която й носи приходи.

От Камарата на частните съдебни изпълнители обръщат внимание, че немалко граждани не са запознати с правата си, когато се окажат длъжници и планират да проведат разяснителна кампания, като за подкрепа ще се обърнат към омбудсмана Мая Манолова.

Трябва да се работи в посока превенция, беше категоричен Георги Дичев.

 

Източник: © Actualno.com

Вашият коментар